Sipef houdt Antwerpse koloniale trots overeind

sipefjeDe plantageholding Sipef is zowat de enige herinnering die Antwerpen nog overhoudt aan het roemruchte Belgische koloniale verleden. Na de overname van de holding Sucraf van de Antwerpse familie Kronacker door een Nederlandse groep houdt nu enkel de Antwerpse familie Bracht de trots nog overeind.

Dit neemt niet weg dat Sipef het zeker vanuit internationaal perspectief uitstekend blijft doen. Vanuit Schoten wordt een heel netwerk van plantages aangestuurd in Indonesië, Thailand, Maleisië, Kenia en......Papoea Nieuw Guinea. Het gaat om aanplantingen voor de aanmaak van vooral palmolie, rubber, thee en bananen.

Uit de gedeponeerde resultatenrekening van de holding blijkt dat Sipef in 2014 een omzet gerealiseerd heeft van 285 miljoen euro. Dat is nagenoeg evenveel als in 2013. Daar werd een bedrijfsresultaat op bijeengewerkt van 71 miljoen, een iets beter cijfer dan het jaar ervoor. De nettowinst bleef nagenoeg gelijk.

Gedelegeerd bestuurder Francis Van Hoydonck van het bedrijf geeft in zijn commentaar evenwel aan dat Sipef het vooral tijdens het laatste vierde kwartaal niet makkelijk had. Onder meer de snelle daling van de olieprijzen woog op de resultaten. De productie van biodiesel stond erdoor onder druk. Ook de droogte van de afgelopen maanden in oa. Maleisië en Indonesië zorgde voor minder goede opbrengstcijfers. De devaluatie van enkele lokale munten gaf dan anderzijds weer betere financiële perspectieven.