Smart-Factory_1

Slimme fabriek van Flanders Make demonstreert het productieproces van morgen

Industrie 4.0, wat houdt dat nu concreet in? Om bedrijven op een tastbare manier te tonen hoe je digitale innovatie productieprocessen kan optimaliseren, bouwt onderzoekscentrum Flanders Make het demonstratieplatform SmartFactory – de fabriek van de toekomst in het klein.

‘Eerst zien en dan geloven’ is vaak de reactie als het gaat over op het eerste gezicht abstracte concepten zoals Industrie 4.0. Door SmartFactory aanschouwen bedrijven met eigen ogen hoe digitale innovatie helpt om op geautomatiseerde manier toch flexibel en op maat te produceren.

“We willen onder andere kmo’s overtuigen dat een geleidelijke omvorming absoluut mogelijk is”, zegt projectleider Steven Kauffmann van Flanders Make. “Ze hoeven bijvoorbeeld niet meteen hun hele assemblagelijn aan te passen, maar kunnen ze stap voor stap updaten.”

Flanders Make heeft dit demonstratieplatform gemaakt voor, maar ook samen met bedrijven. De doelstelling is om toptechnologie te demonstreren en, belangrijker nog, te laten samenwerken. Daarvoor zijn goede communicatiestandaarden nodig, want de software van de modules moet compatibel werken. De eerste versie, die hoge ogen gooide op de Vlaamse vakbeurs Indumation en op de gerenommeerde Hannover Messe in Duitsland, ontwikkelde Flanders Make in samenwerking met de wereldspelers Bosch Rexroth en Pilz. Het platform wordt stelselmatig uitgebreid met technologie van andere bedrijven.

Het huidige platform bestaat uit drie modules, die hun krachten bundelen om gepersonaliseerde visitekaartjeshouders te assembleren. “In een eerste deel van de productielijn van de SmartFactory staat onder meer een robot die van een hoog-precisie productielijn blanco visitekaartjeshouders  assembleert”, zegt Kauffmann. “Een mobiel robotplatform, een AGV of autonoom geleid voertuig, brengt daarna de houders naar de afwerkingsunit, waar een laser een boodschap graveert op de metalen behuizing van de houder.”

De informatie over hoe de gepersonaliseerde kaartjeshouders er precies uit moeten zien, bijvoorbeeld welke kleur en boodschap ze moeten hebben, is opgeslagen in een RFID-chip op het product. Deze RFID-chips bevatten ook andere basisgegevens, zoals wie het product heeft besteld, gegevens van de machines en het verloop van het productieproces. Dit laat toe om het product continu op te volgen gedurende de assemblage. Verder bevat iedere productiemodule zelf ook nog een RFID-chip die de verschillende modules toelaat flexibel te connecteren. Voor een ander assemblageproces kan de volgorde van de modules bijvoorbeeld gewijzigd worden, zonder dat er bijkomende programmatie aan te pas komt.

“Via de RFID-chips kunnen de verschillende modules als het ware praten met elkaar, over wat de volgende stappen moeten zijn”, legt Kauffmann uit. “Maar er wordt ook informatie opgeslagen die kan helpen om de machines beter te laten werken, zoals bijvoorbeeld de doorlooptijd van de verschillende productiestappen. Deze informatie kan dan gebruikt worden voor het optimaliseren van de productie maar ook voor preventief onderhoud van de machines.”

Breed palet aan uitbreidingsmogelijkheden

Het platform zal verder uitgebreid worden met de technologie die andere deelnemende bedrijven aanleveren. De integratie van een cobot, een collaboratieve robot die kan samenwerken met mensen, is een mogelijke volgende stap, maar Flanders Make staat open voor een breed scala aan voorstellen. Hieraan meewerken is onder andere interessant voor aanbieders van automatiseringstechnologie, robots,  Augmented Reality-oplossingen, productiesoftware en productiesimulatietools.

Het onderzoekscentrum kijkt ook over de grenzen, want SmartFactory is een Benelux-project. Bedrijven in Nederland en Luxemburg kunnen zich dus evenzeer aansluiten.

Verbinding met Duits voorbeeld

De inspiratie voor het initiatief komt uit Duitsland, waar het baanbrekend concept  SmartFactoryKL werd uitgewerkt door het Duitse Onderzoekscentrum voor Artificiële Intelligentie. De slimme fabriek van Flanders Make, SmartFactoryBNL, is in samenspraak met dit onderzoekscentrum gerealiseerd om maximale compatibiliteit te garanderen. Hierdoor is het mogelijk om deze twee fabrieken in de toekomst virtueel met elkaar te verbinden.  Zo wil het Vlaamse onderzoekscentrum ervaring opdoen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren.

Ondertussen ondertekenden Flanders Make, Brainport Industries in Nederland en SmartFactoryKL een breder samenwerkingsakkoord onder de noemer SmartFactoryEU.

Flanders Make wil het platform ten slotte evenzeer gebruiken om de resultaten van haar eigen onderzoeksprojecten zichtbaarder te maken. “Zo kan artificiële intelligentie gebruikt worden om defecten in de machines op te sporen of voor kwaliteitscontrole op de producten”, verklaart Kauffmann.

Benieuwd om de slimme fabriek daadwerkelijk in actie te zien? Dan schrijf je je best in voor het jaarlijkse Symposium van Flanders Make, dat op 26 november in Antwerp Expo plaatsvindt. Binnen- en buitenlandse sprekers gaan er dieper in op de trends en technologieën die de toekomst van de industrie vormgeven. In de demonstratieruimte worden concrete technologische ontwikkelingen getoond, zoals de SmartFactoryBNL.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor Vlaamse bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt toepassingen die de Vlaamse industrie ondersteunt om competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.