Slimme logistiek kan van regio draaischijf maken

fileSlimme logistiek is een van de belangrijkste troefkaarten van de regio. De centrale ligging in het hart van Europa maakt het mogelijk om goederen snel van de ene kant van het continent naar het andere te brengen. De Voka - Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen hebben daarom samen een lerend netwerk supply chain management opgestart. Bedoeling van het initiatief is de positie van de regio als logistieke draaischijf van Vlaanderen te helpen verstevigen.

België staat op de derde plaats in de Logistics Performance Index van de Wereldbank, waarin 160 landen zijn opgenomen. Tussen 2010 en 2012 klom ons land van de negende naar de derde plaats. De ambitie moet dan ook zijn om tegen 2020 de huidige nummers één en twee, Duitsland en Nederland voorbij te benen.

Tijdens het recente event van de Logistics Community werden in dit opzicht vier hefbomen gedefinieerd: extra investeren in infrastructuur, de realisatie van een geïntegreerd ICT-netwerk, het inzetten op de competitieve poorten, zeehavens en Brussels Airport en het bundelen van supply chain kennis.

Met het lerend netwerk supply chain management wil Voka vooral de beschikbare kennis van de bedrijven bijeen brengen. In het nieuwe netwerk stapten reeds 21 deelnemende bedrijven:
* Alcon Couvreur (Puurs)
* ArcelorMittal (Geel)
* Atlas Copco Airpower (Wilrijk)
* BARD EDC (Olen)
* DAF Trucks Vlaanderen (Westerlo)
* Eandis (Melle)
* Glacio IJsboerke (Beerse)
* Janssen Pharmaceutica (Turnhout)
* Karlie Flamingo (Geel)
* Kellog’s Pringles (Mechelen)
* Lubrizol Advanced Materials Europe (Oevel)
* Newtec Cy (Sint Niklaas)
* Nike ELC (Laakdal)
* Philips Innovative Applications (Turnhout)
* Renotec (Geel)
* Reynaers Aluminium (Duffel)
* Sita Waste Services (Beerse)
* Soudal (Turnhout)
* Van Gansewinkel (Antwerpen)
* Van Hool (Lier)