Sluys exporteert vooral naar het Verre-Oosten

sluysAroma- en parfumproducent Sluys International uit Duffel heeft zijn verliescijfers in 2013 weer omgezet in winst. Sluys is een discreet weggestoken bedrijf dat niettemin een internationale reputatie heeft. De onderneming werd enkele jaren terug overgenomen door een Maleisische groep en exporteert nagenoeg 90% van zijn productie.

Sluys werd destijds opgezet in Boechout. Als gevolg van een verstrengde milieuwetgeving ten aanzien van een woonzone diende het bedrijf uit te kijken naar alternatieven. De Maleisische hoofdaandeelhouder koos uiteindelijk voor een investeringsproject in Duffel. Daar werd een nieuwbouw opgetrokken.

Sluys heeft het enkele jaren biezonder moeilijk gehad maar staat sinds weer helemaal overeind.

In Duffel worden aroma’s, emulsies en parfums gemaakt. De emulsies zijn vooral bestemd voor frisdrankbedrijven, de aroma’s gaan naar banketbakkerijen, koekjesproducenten en roomijsfabrieken. De parfums van Sluys worden verwerkt in shampoos, zepen en detergenten.

Sluys blijft een kleinschalig bedrijf maar de eigen knowhow is internationaal zeer gegeerd. Sluys exporteert een groot gedeelte van zijn productie naar landen als Japan, India, Taiwan en Zuid-Korea. De reputatie van het bedrijf is in dit opzicht onverwoestbaar. Dat de Maleisische aandeelhouder de onderneming nog niet delocaliseerde naar Maleisië heeft kennelijk veel te maken met die vaststelling dat de afnemers in het Verre Oosten een onverwoestbaar vertrouwen hebben in westerse kwaliteitsproducten.

Sluys werd destijds in 1931 opgezet door de Nederlander Klaas Sluys. Het bedrijf wordt vandaag aangestuurd door Liew ChongHo en zijn twee zonen Liew TzeErn en Liew KwangErn. “2013 was een overgangsjaar”, zegt TzeErn Liew. “We mogen hopen dat 2014 beter wordt maar er liggen ongetwijfeld nog soms nog moeilijke uitdagingen voor ons.”