Nieuws Antwerpen Soundvil schept orde in de muziekwereld

Soundvil schept orde in de muziekwereld

Soundvil schept orde in de muziekwereld

soundvil“Het is vrijdagavond in Antwerpen en je hebt nog geen plannen. Hoe kom je te weten welk concert je in de buurt kan meepikken?” Maarten Deconinck geeft met Soundvil, zijn gloednieuwe muzikale wereldkaart het antwoord. Co-founders Gunther, Vincent, Frederic en Maarten wilden met Soundvil orde scheppen in de zee van gegevens waarin muziekliefhebbers vaak verdrinken.

Soundvil is een jonge Antwerpse start-up die letterlijk en figuurlijk in kaart wil brengen wat er op muzikaal vlak in jouw stad te beleven en te beluisteren valt. Zo hopen de  vier bijeengebrachte enthousiastelingen op termijn alle stedelijke muziekscènes over de hele wereld te voorzien van de nodige tools om zichzelf te ontwikkelen en lokale muzikanten de kans te geven zich te promoten. Soudvil werd opgestart in 2014.

Maarten Deconinck: “Het is ongelooflijk hoeveel informatie je op dit moment in je broekzak hebt. Té veel informatie eigenlijk. Hoe begin je eraan om op zoek te gaan naar een concert voor vanavond? Je checkt waarschijnlijk de websites van de concertzalen die je kent. Misschien klik je door naar een paar artiesten. En als je dan ook nog hun muziek wil beluisteren voordat je een ticket koopt, moet je naar Deezer of SoundCloud. Voor je het weet, heb je twintig websites bekeken.”

Soundvil groepeert gegevens per stad. Browsen kan op basis van locatie, genre of datum. “Je kan Soundvil gebruiken als een concertkalender én als muziekspeler. Artiesten en bands kunnen een profiel aanmaken en zo hun concertdata en hun muziek delen. Want uiteindelijk is dat het doel: artiesten in de kijker zetten bij een lokaal en internationaal publiek en muziekliefhebbers talent van eigen bodem laten ontdekken,” zegt Maarten Deconinck in een gesprek met de redactie van de website Ondernemen in Antwerpen.

“Het lokale aspect vind ik een grote meerwaarde van Soundvil. Er bestaat zo veel steengoede muziek, alleen al hier in Antwerpen. Maar je moet ze wel weten te vinden. Met Soundvil als gids wordt het heel eenvoudig om nieuw talent te leren kennen en vertrouwd te raken met de muzikale kaart van ’t stad. Of van Brussel, Gent, Berlijn of – ik zeg maar wat – Nairobi. Als je op citytrip gaat, vertellen apps als TripAdvisor je waar je een pint kan gaan drinken. En binnenkort gebruik je Soundvil om de muzikale scène te verkennen.”

Lokale muziek, daar draait het dus om. Want elke plek heeft zijn eigen geluid. Berlijn is synoniem met techno. En Antwerpen? Maarten: “Je hoort hier veel goede hiphop. Maar het valt op dat de electronica-scene in Antwerpen aan het boomen is. Dat is nog een leuk aspect aan Soundvil: je kan nagaan welke genres populair zijn in welke stad. Hoe meer gebruikers en artiesten we samenbrengen, hoe interessanter dat wordt.”

Intussen stomen de oprichters Soundvil klaar voor de officiële launch. Dat doen ze onder de vleugels van het KBC Startit-programma in de Boerentoren. Maarten: “Het is stimulerend om hier te werken. Je maakt deel uit van een heel ecosysteem van creatieve mensen. In de komende weken gaan we werk maken van een realistisch businessplan. Bart Van Roost van neoScores is daarbij onze mentor. Hopelijk kunnen we een paar grote partners aantrekken, zoals Soundcloud, om ons platform verder uit te bouwen. Want de bedoeling is uiteindelijk toch om dit een rendabele onderneming te maken.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.