Foto: Michel Van der Auwera Foto: Michel Van der Auwera

Spaanse topkok brengt de zon op tafel in restaurant Boëna in Wilrijk

Restaurant Boëna in Wilrijk viert dit jaar zijn tweede verjaardag en haalde naar aanleiding daarvan de Spaanse topkok Arnau Cruz naar Antwerpen. Aan de hand van zonnige gerechtjes – meestal om te delen – wil hij het vakantiegevoel en bijhorende herinneringen oproepen. Het zijn allemaal mediterrane schotels met een knipoog naar het Midden-Oosten. Op de menukaart staan koude en warme mezzes die je kunt delen of hoofdschotels die je alleen kunt verorberen.

Al bij aankomst word je bij Boëna verwelkomd door de stralende glimlach van Fatima. In combinatie met het zonnige terras en de mediterrane gerechten geeft dat je een instant vakantiegevoel. “En dat is ook de bedoeling”, zegt mede-eigenaar Sean Chacham. “Daarom ook de naam Boëna (afgeleid van het Hebreeuwse Bo Hena, red.), wat zoveel wil zeggen als wees welkom en voel je thuis.”

Op de menukaart staan warme en koude mezzes die je kunt delen, of volwaardige hoofdschotels. Die sharing dishes vinden hun oorsprong vaak in het Midden-Oosten. Voorbeelden zijn de bagel met tomaat en tahini (smeuïge pasta van geroosterde sesamzaadjes), hummus met groene bonen, suikererwten, broccoli, labneh (uitgelekte yoghurt) met rode biet en vinaigrette van gerookte olijfolie.

Zit er iemand in je gezelschap die de klassieke keuken verkiest, geen nood, want je kunt ook een gemarmerde Holstein-entrecote of ribeye bestellen. Bij de hoofdschotels zijn de pastilla kip gegaard in filodeeg en de butterfly dorade aanraders. De gerechten worden afgewerkt met verse kruiden uit de tuin.

Foto: Michel Van der Auwera
Foto: Michel Van der Auwera

Mallorca

Sinds enkele maanden zwaait Arnau Cruz de plak in de keuken. De 25-jarige chef uit Mallorca werd na zijn studies meteen opgepikt door de gebroeders Roca, van het driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca in Girona. Het restaurant stond tot twee keer toe op de eerste plaats in The 50 best restaurants of the world. Met die bagage trok hij naar Amsterdam waar hij gedurende vier jaar aan het kookvuur stond in The Duchess en Graphite by Peter Gast. Allebei restaurants met één Michelinster.

Na een doortocht bij Le Pristine in Antwerpen kwam Arnau bij Boëna in Wilrijk terecht. Daar introduceerde de Spaanse chef nieuwe technieken en gerechten. “De warme gerechten worden allemaal bereid op een open grill, dat geeft een heerlijke gerookte toets”, vertelt hij. “Een geheim is er niet. Als je met verse producten werkt en het niet te gecompliceerd maakt, is je gerecht al voor het grootste deel geslaagd.”

Momenteel staat Boëna met 13 punten in Gault&Millau, maar als het aan de chef ligt, stijgt dat in de volgende editie naar een hoger niveau. Hij heeft de ambitie om het restaurant niet alleen in Antwerpen, maar in heel het land meer uitstraling te geven.

Foto: Michel Van der Auwera
Foto: Michel Van der Auwera

Israëlische wijnen

De wijnen die er geschonken worden komen grotendeels uit het Middellandse Zeegebied. Je kunt er kiezen tussen appellaties uit Spanje, Italië, Frankrijk en Israël. Dat laatste land heeft een hele lange traditie van wijn maken en een groot aanbod in wit, rood of rosé. Boëna schenkt onder andere de wijnen van Dalton Winery, waar de druiven zonnebaden op de heuvels rond Galilea. Mediterrane gastronomie en sfeer op amper 2 minuten wandelen van het groene park Den Brandt.

Foto: Michel Van der Auwera
Foto: Michel Van der Auwera