Spikes Zorgbedrijf

Spikes bundelt met dataplatform besmettingsgraad en werkplanning zorgsector

ANTWERPEN - In de strijd tegen Covid-19 lanceerde de stad Antwerpen in maart een oproep naar start-ups om innovatieve digitale oplossingen uit te werken. Spikes ontwikkelde een oplossing voor twee noden die het Zorgbedrijf in Antwerpen signaleerde: accurate managementinformatie over de besmettingssituatie en een tool om vrijwilligers op een veilige manier in te zetten.

Werner Vanhees, cfo/coo Spikes: “Spikes wilde Zorgbedrijf Antwerpen zo snel mogelijk een inzicht laten verwerven in de besmettingsgraad bij de medewerkers en cliënten in hun organisatie. Door de juiste data te linken met werkplanning, track & trace en andere relevante gegevens, wordt het voor het managementteam mogelijk om eventuele besmettingen snel te traceren. Zo kunnen ze betrouwbare maatregelen nemen voor de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Als het nodig is, kunnen ze op basis van deze accurate data proactief beginnen testen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen of zelfs een volledig team, afdeling of zorginstelling afzonderen."

Spikes wilde ook het laagdrempelig platform Kwiekzilver verder uitwerken. Werner Vanghees: "Via deze website biedt het Zorgbedrijf medische en paramedische nazorg aan én de hulp van enthousiaste Antwerpse vrijwilligers. In de nasleep van Corona kunnen zorgbehoevenden via deze website ingeven wat ze nodig hebben. Zij worden gematcht met zorgverleners of met vrijwilligers, allen gescreend op het virus, zodat de zorg veilig kan gebeuren.”

Multidisciplinair team

Voor dit project werkten het IT-bedrijf Spikes samen met Zorgbedrijf Antwerpen. Bingli leverde de digitale applicatie die test op Covid-19. Studenten Healthcare Management van Thomas More werkten tijdens hun stage mee door hulp te bieden via een helpdesk en vragen rond het correct invullen van de Covid-19-test te beantwoorden. Samenwerken in een multidisciplinair team bleek een meerwaarde voor dit project.

Werner Vanhees: "De dashboards waren in mei beschikbaar. Ze geven per instelling de besmettingen, vermoedelijke besmettingen of genezen medewerkers en cliënten in kaart. Gelukkig is de epidemie ingedijkt, maar dit dashboard is up en running voor een mogelijke tweede golf. En niet alleen voor Zorgbedrijf Antwerpen, het bord is erg generiek geconcipieerd en kan vlot in andere organisaties geïmplementeerd worden."