Nieuws Spin-off van imec en UAntwerpen koppelt padden en vleermuizen met bluetooth

Spin-off van imec en UAntwerpen koppelt padden en vleermuizen met bluetooth

Spin-off van imec en UAntwerpen koppelt padden en vleermuizen met bluetooth

ANTWERPEN, LEUVEN – De Universiteit Antwerpen en het Leuvense onderzoekscentrum imec lanceren dinsdag Internet of Small Animals, kortweg IoSA. De nieuwe spin-off bestaat uit een team van ingenieurs en ecologen die piepkleine trackers ontwikkelen om de bewegingen van vogels, knaagdieren, vleermuizen en zelfs padden te monitoren.

IoSA wil natuurorganisaties, maar ook dierentuinen en landbouwers meer inzicht geven in hoe dieren bewegen en met elkaar interageren. De spin-off van imec en UAntwerpen ontwikkelt daarom kleine Bluetooth-trackers om data te verzamelen.

“Elke tracker zendt signalen uit en detecteert de signalen van trackers in de nabijheid”, vertelt Maarten Weyn, professor aan de Universiteit Antwerpen. “Wanneer twee trackers dicht bij elkaar komen, meten ze elkaars signaalsterke en schatten ze de onderlinge afstand in.”

Maar de tracker is slechts het begin, vertelt CEO Lucinda Kirkpatrick. “We gaan in de toekomst betere instrumenten ontwikkelen die nog meer inzichten in het gedrag van dieren kunnen bieden. Zo ondersteunen we onderzoek, dierenbescherming en natuurbehoud.”

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven en onderzoeksgroepen verspreid over Vlaanderen, Nederland en de VS. In 2021 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 732 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.