Nieuws Antwerpen Stadslogistiek verbeteren door Internet of Things

Stadslogistiek verbeteren door Internet of Things

Stadslogistiek verbeteren door Internet of Things

iot-en-logistiekDe vraag naar een zo efficiënt mogelijke stadslogistiek is meer dan ooit actueel. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL)  is zopas gestart met het project ‘Intello City’ om te onderzoeken of het Internet of Things (IoT) kan helpen om de goederenlogistiek in een stad zo slim mogelijk te organiseren. Het VIL werkt voor dit project samen met de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen en zes bedrijven.

De groei van e-commerce zet onverminderd door, net als de verstedelijking. Dit betekent meer thuisleveringen, meer leverlocaties, meer retouren en dus meer bestelbusjes in intensief bewoonde gebieden. Daarom wil het VIL uitzoeken hoe IoT en stadslogistiek elkaar kunnen vinden en of dit kan leiden tot minder congestie en een grotere klanttevredenheid.

“Het Internet of Things kent vele definities en toepassingen. In dit project gaan we duidelijk maken wat het IoT is, hoe het gebruikt kan worden in logistieke toepassingen en wat de voordelen zijn voor bedrijven, steden en consumenten”, licht VIL-projectleider Jan Merckx toe. “We gaan dit testen aan de hand van concrete cases in de laatste kilometers belevering. Hoe kan het IoT zorgen voor een meer betrouwbare en snellere levering, bijvoorbeeld door lockerkasten slimmer te maken? Hoe geraken terugzendingen meer efficiënt de stad uit door gebruik te maken van alle beschikbare data?”

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Imec, dat reeds faam opbouwde met ‘City of Things’ in Antwerpen. Binnen City of Things wordt de hele stad een labo waarin op grote schaal data verzameld en geanalyseerd worden. Het Intello City project focust op goederenlogistiek en vormt daarmee een uitbreiding op ‘City of Things’. Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken en er zal gekeken worden hoe het geconnecteerd kan worden met de steden Leuven en Mechelen.

Bedrijven die interesse hebben in het project kunnen zich nog melden bij VIL.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.