Staking Oleon De staking bij Oleon duurt nu al meer dan een week. Foto: BFM

Staking bij chemiefabrikant Oleon gaat tweede week in: bedrijf hoopt op snelle oplossing

Voorlopig is er nog altijd geen witte rook aan chemiefabriek Oleon aan de Vaartstraat in Oelegem.

Al sinds vorige week zaterdag wordt het stakingspiket dag en nacht bemand. Personeel en directie raken het niet eens over een nieuw CAO.

De spontane actie wordt gesteund door ABVV en ACV. De fabrieksplant ligt niet totaal plat. Werkwilligen worden doorgelaten. Volgens de stakers zou in de productieafdeling, waar normaal vijf ploegen van tien personen paraat staan, niemand nog werken. Bij de bedienden is nog zo’n twintig procent aan de slag.

De spontane staking kwam er omdat de gesprekken rond een collectieve arbeidsovereenkomst voor de periode 2023-2024 maar blijven aanslepen. De werknemers willen een koopkrachtpremie, maar volgens het bedrijf is die marge er niet na een minder goed 2023. 2022 was dan weer een topjaar voor het internationaal bedrijf, dat vorig jaar nog een fabriek in Texas opende, vlak bij de olievelden.

“We staan in continu overleg met de vakbonden en hebben nog alle vertrouwen in een snelle oplossing”, zegt Nathalie De Keyser van Oleon. “We stellen ons constructief op.”

Hoeveel procent van de fabriek plat ligt, kan De Keyser niet exact zeggen. “Maar werkwilligen worden doorgelaten en er zouden opnieuw meer mensen komen werken dan vorige week.”