Nieuws Antwerpen Starter van de Week: MEATPACK

Starter van de Week: MEATPACK

Starter van de Week: MEATPACK

Antwerpen – There’s a new kid in town: MEATPACK. Een oude fabrieksloods van maar liefst 5.000 vierkante meter in Antwerpen-Noord werd omgetoverd tot hotspot waar kunst, mode, food, muziek, crafts en nightlife fuseren tot één vloeiende smeltkroes. De bezielers van onder andere Mercado en Plein Publiek willen hiermee De Antwerpse wijk Dam internationaal op de kaart zetten.

Een next-level project met internationale uitstraling

Op 8 december opent MEATPACK in de Samberstraat 40 in Antwerpen de deuren, een initiatief van vzw Ziggurat dat een samensmelting van Conge en Eventsure is. MEATPACK is de jongste en meest rebelse telg van de creatieve breinen achter tijdelijke projecten zoals Plein Publiek en foodmarket Mercado. De bezielers toverden een leegstaand fabriekspand in de slachthuiswijk in het noorden van de stad om tot een hippe hotspot. Hier worden creatieve en ondernemende organisaties samengebracht. Binnen hetzelfde gebouw werden de fabriekshallen ingedeeld in verschillende ruimtes, met elk hun eigen werking en ambitie, maar wel met de bedoeling elkaar te bestuiven met hun creativiteit. De focus ligt op kunst, muziek, ondernemen, organiseren, optredens, opleidingen, eten, beleven, events, upcycling en nightlife.

De reusachtige inkomhal verbindt de Samberstraat met de Twee Netenstraat. De muren van die hal zijn beschilderd door gerenommeerde graffiti-artiesten. Ze werden geselecteerd door curator Arno Arnouts. De graffitiwerken vormen samen het T.A.G.Smuseum, dat street art resoluut op de voorgrond plaatst en de conventionele museumbeleving opentrekt. 
In samenwerking met onder meer het SMAK, het M HKA, privé- en publieke collecties, galerijen en kunstenaars vinden hier langdurige gecureerde tentoonstellingen plaats rond actuele thema’s, terwijl in de omringende zones tijdelijke solotentoonstellingen worden gepresenteerd. Op die manier krijgen zowel internationale als lokale artiesten, en zowel gevestigd als aanstormend talent, de kans om zich aan een experten- én lekenpubliek kenbaar te maken. 

Creatieve smeltkroes

MEATPACK lijkt alles in huis te hebben om de slachthuiswijk als volwaardige speler in het culturele en artistieke landschap op de kaart te zetten. Het belooft een creatieve smeltkroes te worden waar toegankelijkheid en participatie centraal staan en worden bevorderd door samenwerking met plekwerkers en lokale sociale actoren. Kunstenaars, socio-culturele organisaties, jongeren, ondernemers en buurtbewoners from all walks of life worden welkom geheten om zich te ontplooien, te creëren, te genieten, te ontmoeten en te inspireren.
Resident partners in de creative village zijn onder meer Undefined, Stadsduiven, Fameus, Kop, Urban Bib Permeke, Eventsure, Graffiti en Piazza dell‘Arte. 

Openingsuren en andere praktische info vind je hier

Meer starters in onze startersrubriek. 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.