Knipsel

Starter van de week: Momcare helpt jonge mama’s met hun zwangerschap

Moeder worden is een van de grootse natuurlijke veranderingen in het leven van een vrouw. Toch wil dat niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Daarom wil Nadine Struijk jonge moeders een helpende hand aanbieden: voor, tijdens en na de geboorte. Niet door hen te overladen met informatie en adviezen, maar wel door hen als coach een inwaartse kijk en een veilige plek te bieden. Die veilige plek vinden ze bij Momcare in Antwerpen.

Moeders in hun kracht: daar schuilt volgens Nadine Struijk de sleutel tot gezondere generaties moeders en kinderen. Zelf werd ze mama in 2017, toen werkte ze nog als Brand Manager bij Belgisch koffiemerk Vascobello. Door corona werd ze echter ontslagen tijdens een reorganisatie en besloot ze het roer volledig om te gooien.

“Ik heb Momcare opgestart vanuit de huidige norm en het huidige zorgsysteem. Daar wringt het schoentje vaak al”, getuigt ze. “Barende vrouwen vallen niet binnen één systeem. Geboorte geven, gaat niet volgens één richtlijn. Vanuit mijn praktijk ondersteun en begeleid ik (aanstaande) moeders richting een positieve geboorte-ervaring. Maar, de moederzorg reikt verder. Tot een jaar na de geboorte is Momcare haar veilige haven.”

Traumatische ervaring

Dat daar nood aan is blijkt uit een Nederlands onderzoek: één op drie Nederlandse moeders geeft aan dat hun bevalling in het ziekenhuis traumatisch was. Omdat je als moeder ongeveer 80% de identiteit en gezondheid van je kind bepaalt, beïnvloeden zulke trauma’s het kind. Omgekeerd zal de kracht en innerlijke rust die je als moeder voelt ook een positieve invloed hebben. En elke moeder heeft andere noden en wensen om die innerlijke rust te bekomen.

“In het verhaal van Momcare staan moeder en kind centraal en wordt er vanuit eigen innerlijke kracht en vertrouwen gewerkt naar een positieve geboorte-ervaring, zodat jij als moeder zelf kan aangeven wat je nodig hebt. Niet door te vertellen wat jij moet doen. Niet door te vertellen waar of hoe jij moet bevallen. En niet door je te overstelpen met informatie. Wel door jou op zoek te laten gaan in jouw diepere emotionele lagen, te laten ontdekken en uit te spreken wat jij nodig hebt. Jouw kracht, dat is wat telt.”

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.