Nieuws Antwerpen Startersrecord in de provincie Antwerpen

Startersrecord in de provincie Antwerpen

Startersrecord in de provincie Antwerpen

2016 bleek een goed jaar te zijn voor het Belgische bedrijvenlandschap. Nooit eerder telde ons land zo veel nieuwe bedrijven: 98.777. Een stijging met maar liefst 8,73% ten opzichte van 2015, de sterkste groei sinds 2010. Dat blijkt uit de Startersatlas 2017 die door Unizo, Graydon Belgium en UCM deze week werd voorgesteld.

De stijging doet zich voor in alle gewesten, maar is het hoogst in Vlaanderen. Met 49.393 starters is het Vlaamse gewest goed voor meer dan de helft van het aantal startende ondernemingen in ons land.
“We zien het grootste aantal starters 9.010 binnen het domein van de medische beroepen. Ongetwijfeld een gevolg van de sterke verzelfstandiging van de paramedici en de sterke tendens tot het samengaan van huisartsen en specialisten in gezamenlijke praktijken”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research en Development bij Graydon Belgium.

De provincie Antwerpen is in absolute cijfers de sterkste groeier met 14.727 nieuwkomers of 16,4% van de totale starterspopulatie in België. Ook op het vlak van startersdichtheid spant onze provincie de kroon: 8,1 startende ondernemingen per 1.000 inwoners.

65.843 bedrijven zetten hun activiteiten in 2016 stop, wat een nettogroei van het aantal bedrijven in België met 23.934 betekent. Dat is goed voor een werkelijke groei van het aantal ondernemingen met 2,1%. Vlaanderen telde in 2016 een nettogroei van 11.903 bedrijven of +1,82% tegenover +1,59% in 2015.

Karel Van Eetvelt, Unizo: “Hoewel we er flink op vooruit gaan, vormen ondernemers nog altijd een te kleine minderheid in onze samenleving. Er lopen nog te veel mensen rond met ondernemersdromen die ze nooit kunnen of durven realiseren. We moeten hen meer vertrouwen geven in plaats van hen schrik aan te jagen.”

De stijging van het aantal starters zet zich door in het eerste kwartaal van 2017. Het absoluut aantal van 24.846 starters is het hoogste kwartaalcijfer van de afgelopen 10 jaar en een stijging met 4,2% ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar. Met 4.309 starters telt de provincie Antwerpen verhoudingsgewijs opnieuw het hoogste aantal starters in Vlaanderen. Er wordt in onze provincie een stijging genoteerd met 5,17% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.