Nieuws Antwerpen Steeds meer starters in Antwerpse regio

Steeds meer starters in Antwerpse regio

Steeds meer starters in Antwerpse regio

De coronacrisis heeft er zowel bij kleine familiebedrijven als grote gevestigde ondernemingen zwaar ingehakt. Toch is op basis van btw-registraties te merken dat er in 2020 in de regio Antwerpen-Waasland 3,2% meer ondernemingen zijn opgericht dan in het jaar daarvoor. “Vooral jongeren zijn meer dan ooit gebeten door de ondernemersmicrobe. We kregen 20% meer aanvragen binnen van starters en student-ondernemers die coaching vroegen via onze Bryo-trajecten”, zegt Sven De Vocht, directeur Ondernemerschap bij Voka -Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Afgaand op nieuwe btw-registraties werden er in de regio Antwerpen-Waasland in 2020 13.498 bedrijven opgericht. Meer dan ooit te voren. Toch moeten we die absolute cijfers relativeren volgens Sven De Vocht. “Dat zijn niet allemaal starters met nieuwe activiteiten of innovatieve ideeën. Ook nieuwe vzw’s, overheidsvennootschappen of managementvennootschappen zitten daarbij. Maar de trend is wel stijgend en dat is betekenisvol.”

Die trend zet zich ook door binnen de eigen werking van Voka Antwerpen-Waasland. Bij Bryo, de starterswerking van Voka en Vlaio, nam het aantal aanvragen voor coaching met een vijfde toe. Sven De Vocht: “Finaal hebben we vorig jaar in onze regio 160 starters begeleid, uit verschillende sectoren.”

Bryo begeleidt zowel ondernemers die klaar staan om de markt te bestormen of willen uitgroeien tot een forse kmo, als starters die nog op een idee zitten te broeden. Sven De Vocht: “Die laatste groep begeleiden we met ons Bryo StandUp programma. Daar zitten traditioneel heel wat studenten en pas afgestudeerden bij. Maar we zien nu ook een toename van een iets oudere groep hooggeschoolde professionals. Wellicht zijn er heel wat mensen die door de jobonzekerheid of doordat ze in tijdelijke werkloosheid zaten, beslist hebben om een idee waarmee ze misschien al jaren rondliepen eindelijk een kans te geven.”

Deelnemers aan het Bryo StandUp-programma, krijgen een op maat gemaakte toolkit om mee aan de slag te gaan. Met die handleiding en werkbladen doorloopt de starter alle fundamentele stappen die nodig zijn om een origineel of innovatief idee te vertalen naar een echte businessopportuniteit. Vervolgens worden de starters tijdens netwerksessies ingedeeld in groepjes van tien waar ze elkaars klankbord zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Antwerpen
Antwerpen

Opnieuw 11 nieuwe faillissementen

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft in haar zitting van 13 april het faillissement van 11 bedrijven en zelfstandigen… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.