Velo

Sterke groei voor Velo Antwerpen

ANTWERPEN – Deelfietsensysteem Velo blijft groeien in Antwerpen. Vijf jaar na de lancering kunnen gebruikers 3.800 fietsen ontlenen aan 297 stations. Die worden voor zo’n 638.154 ritten per maand gebruikt, goed voor een stijging van 78% tegenover 2016. Ook het aantal jaarabonnementen is sinds 2016 met 74% toegenomen naar bijna 60.000 abonnees.

Het succes van Velo Antwerpen zorgt voor een verhoogde drukte aan de Velo-stations. Vooral die binnen de Leien worden veel gebruikt en ondervinden af en toe last van leegstand. 70% van de gebruikers vertrekt met Velo in het centrum van Antwerpen. Verder zijn Berchem en Borgerhout populair. In 2018 zijn er 75% meer vertrekkende ritten buiten de Singel tegenover 2017 dankzij het grotere aanbod van stations door de uitbreiding eind 2016. Maar over het algemeen zijn ritten met Velo in de eerste plaats zeer sterk gericht op het centrum en in de tweede plaats kort, binnen de eigen buurt.

Door in te zetten op een vlottere herverdeling tussen de stations onderling zijn er sinds 2016 wel beduidend minder lege en overvolle stations. Bepaalde stations in de binnenstad hebben een verhoogde capaciteit gekregen en er rijden ook 11 wagens in de piekmomenten en 9 in de dalmomenten. De klantendienst start nu ook om 6 uur voor de ochtendspits en blijft ’s avonds langer voor de avondspits.