Nieuws Antwerpen Stichting Conservatorium Antwerpen huldigt Jan Raes

Stichting Conservatorium Antwerpen huldigt Jan Raes

Jan Baron Raes

Stichting Conservatorium Antwerpen huldigt Jan Raes

Jan Baron Raes

Jan Baron Raes

Elk jaar kent de Stichting Conservatorium Antwerpen de titel toe van “Maestro Honoris Causa”. De onderscheiding wordt voor de achttiende maal uitgereikt en valt nu te beurt aan Antwerpenaar Jan Raes. Met Jan Raes (°1959) kiest de Stichting voor een veelzijdig persoon die als een van de meest toonaangevende cultuurmanagers in Europa wordt beschouwd. Gestart als actief musicus met solo-optredens, kamermuziekconcerten en opnames, en als docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (1984) speelt Raes er ook als artistiek directeur vanaf 1997 een centrale rol.

Reeds op jonge leeftijd is Jan Raes gedreven door het belang van cultuur, muziek en muziekopleiding. Het zijn voor hem permanente inspiratiebronnen die continu aanleiding geven tot steeds nieuwe en vernieuwende initiatieven.

Als manager komen Raes’ capaciteiten volop aan bod bij de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen (2000-2003), nu bekend als  deFilharmonie, in de rol van intendant. Meteen de aanzet tot een internationale carrière die hem naar Nederland brengt, eerst als algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival (2004-2008) en aansluitend tot de prestigieuze en hooggewaardeerde functie van algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) in Amsterdam dat door Gramophone Magazine werd uitgeroepen tot het beste filharmonisch orkest van de wereld.

Begin 2010 is Raes in Vlaanderen uitgeroepen tot cultuurmanager van het jaar. In april 2014 werd Jan Raes in België de erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van baron.
Jan Raes is een gewaardeerd adviseur in diverse organisaties en (co)-auteur van publicaties. Zo verleende hij recent zijn medewerking aan ‘Iconic – how to create a virtuous circle of success’ dat gaat over unieke organisaties zoals het KCO. Dit managementboek kwam er op initiatief van auteurs Xavier Bekaert en Gillis Jonk van Benthurst & Co.
En voor zij die meer sport dan cultuur gericht zijn:  Jan is de broer van vrt-sportjournalist Frank Raes.

De Stichting Conservatorium Antwerpen werd in 1999 opgericht door de directie van het Conservatorium samen met de Antwerpse economische, politieke, academische en culturele gemeenschap. Onder het voorzitterschap van gouverneur Cathy Berx wil de Stichting door mecenaat de uitbouw van het Conservatorium mogelijk maken en de uitstraling ervan versterken. De Stichting stelt middelen ter beschikking voor masterclasses, beurzen en instrumenten.

De uitreiking van de titel op 15 november in de Blauwe Zaal van deSingel gaat gepaard met een gala-avond en gevarieerd artistiek programma dat aandacht besteedt aan jonge musici, verschillende muziekgenres en de multidisciplinaire benadering die eigen is aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.