Nieuws Antwerpen Stijgende containertrafiek zorgt voor licht herstel Antwerpse haven

Stijgende containertrafiek zorgt voor licht herstel Antwerpse haven

Stijgende containertrafiek zorgt voor licht herstel Antwerpse haven

ANTWERPEN – De totale goederenoverslag in de Antwerpse haven is tijdens de eerste negen maanden van 2020 gedaald met 4,4% ten opzichte van vorig jaar. Dankzij de containeroverslag die status quo blijft en sinds juli opnieuw aantrekt, kan de haven de schade door de terugval in de overslag van alle goederenstromen beperken. Ten opzichte van de meeste andere havens in de Hamburg-Le Havre range houdt de haven goed stand.

Ondanks de impact van de coronacrisis op de globale productie- en logistieke ketens en de bijhorende wereldwijde daling van de vraag, blijft de haven van Antwerpen zeer weerbaar in deze moeilijke tijden.

Jacques Vandermeiren, ceo Port of Antwerp: “De impact van het stilvallen van de globale supply chain door de coronacrisis blijft voelbaar. Ook de nakende Brexit zorgt voor onzekerheid op de markt. Dankzij de opnieuw aantrekkende containertrafiek blijven de gevolgen voor de totale goederenoverslag in Antwerpen beperkt. Een recordjaar zal 2020 zeker niet worden, maar dankzij onze veerkracht en de containeroverslag kunnen we de schade beperken.”

Sinds juli noteert de containeroverslag opnieuw sterkere volumes, na een dieptepunt in mei en juni. In september lag de overslag voor het eerst sinds april weer boven 1 miljoen TEU. In het derde kwartaal trok vooral de containertrafiek op het Verre Oosten en binnen Europa aan. Zo bleef de containertrafiek quasi status quo op jaarbasis met -0,2% in TEU ten opzichte van vorig jaar.

De Antwerpse haven ontving in de periode januari-september 10.241 zeeschepen, wat neerkomt op een daling van 5,3% vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Om de rederijen, binnenvaartoperatoren en concessionarissen in de haven van Antwerpen te blijven ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden, besliste het Havenbedrijf om een verder uitstel van betaling voor domeinconcessies en voor de zeevaart- en binnenvaartrechten toe te staan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.