maertens hans

Stikstofcrisis maakt werkgevers ongerust: “Miljardenschade dreigt”

De crisis in de Vlaamse regering rond het stikstofdossier beroert ook ondernemers. Voka waarschuwt voor de "totale blokkering", bouwfederatie Embuild pleit voor een "hoogdringend en noodzakelijk" stikstofkader.

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka roept de partijen in de Vlaamse regering - en dus vooral CD&V - op om snel tot een stikstofakkoord te komen. "De totale blokkering loert om de hoek. Vlaanderen dreigt tot stilstand te komen met miljardenschade voor alle sectoren in de economie als rechtstreeks gevolg", klinkt het in een persbericht.

"De Nederlandse economie - die met een vergelijkbaar stikstofprobleem kampt - leed al voor meer dan 28 miljard euro schade. Die miljardenfactuur dreigt ook onze bedrijven en sectoren hard te treffen."

Bouwprojecten op de helling

Net daarom is een definitieve regeling van het stikstofkader noodzakelijk, zegt bouwfederatie Embuild Vlaanderen. Ze roept de Vlaamse regering op snel een stikstofakkoord te sluiten.

"Zonder definitief stikstofkader dreigen er vonnissen en arresten die bouwprojecten en investeringen van particulieren en bedrijven op de helling zetten", aldus Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, in een persbericht. "Maar zonder die bouwprojecten kunnen we ook onze omgeving niet verduurzamen en kunnen we de klimaatuitdaging niet aanpakken."