Nieuws Antwerpen Stokota werkt order voor Defensie af

Stokota werkt order voor Defensie af

Stokota werkt order voor Defensie af

stokotaStokota levert momenteel de laatste vliegtuigbetankers op Volvo-chassis en vijf aanhangwagens aan het ministerie van Defensie. De tankspecialist uit Lokeren is in dit opzicht klaar om een belangrijke positie in deze groeiende internationale markt te claimen.

Wat als je tijdens een beurs bijna evenveel concurrenten over de vloer krijgt dan bezoekers? En niet dat het aantal bezoekers voor de stand van Stokota op het tweejaarlijkse InterAirport in Munchen zo klein was. Integendeel. Maar de concurrentie kwam zich opvallend talrijk verbazen over het resultaat van jarenlang werk in stilte, op de achtergrond.

Stokota is een ontwikkelaar en producent van tankwagens, drukvacuümtankwagens, vliegtuigbetankers en aanhangwagens. Het bedrijf bouwt ook speciale voertuigen zoals opleggers met beweegbare vloeren. Het zet nu voluit in op de markt van vliegtuigbetankers en vliegtuigdispensers.

“In tegenstelling tot de stabiele of krimpende markt van huisbrandolie, wordt er steeds meer gevlogen. Deze vliegtuigen kunnen niet anders dan op kerosine vliegen”, zegt CEO Ronald Lefebvre. Daardoor kan de omzet van Stokota op korte termijn met 33% groeien.”

De FOD Defensie is de eerste grote klant. In 2013 ging deze overheidsdienst op zoek naar 25 vliegtuigbetankers en 5 bijhorende aanhangwagens om de C130, Alpha Jet, F16 en andere vliegtuigen en helikopters te betanken. Stokota won het order met een waarde van 5,6 miljoen euro.

Hun ontwerp zat sterk in elkaar op het vlak van techniek, technologie en veiligheid. En het kon aan een voordelige prijs geproduceerd worden.

Onderzoek en ontwikkeling zit ook voor deze nieuwe divisie Aviation Fuelling Vehicles in België. De productie gebeurt in Polen. Deze winnende combinatie zorgt voor uitmuntende designs die kosteffectief geproduceerd kunnen worden.

“Technologisch hebben we een zeer grote stap gezet”, zegt ontwerper en business unit manager Rein Van Den Eeckhout. “Zo verloopt alles zo goed als automatisch, uitgezonderd het aansluiten van slangen en de aarding aan de vliegtuigen en helikopters. Sensoren detecteren en waarschuwen wanneer er iets mis is of wanneer bijvoorbeeld een bepaald luik niet gesloten werd. Alle mogelijke veiligheidssystemen werden ingebouwd en de operator moet zo min mogelijk doen. Gebruiksvriendelijk, ergonomisch en veilig.”

Per jaar bouwt Stokota 400 tot 480 tanks, met een steeds verdere automatisatie. Zo werd in 2014 geïnvesteerd in een lasrobotinstallatie van 36 meter lang. Voor elke klant kunnen de mogelijkheden van de wagens aan de wensen worden aangepast dankzij de modulaire opbouw van de wagens. Zo kan Stokota op maat werken, en toch gestandaardiseerd en betaalbaar blijven.

In totaal werken er 350 mensen bij Stokota: 45 in België, 25 in Frankrijk en 280 in Polen. Ze draaien een omzet van 35 miljoen euro in 2015, met de laatste 2 jaar telkens een groei van meer dan 10%. Het ziet ernaar uit dat deze trend zich doorzet in de komende jaren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.