Nieuws Antwerpen Supply Chain Award voor Agfa Graphics

Supply Chain Award voor Agfa Graphics

Supply Chain Award voor Agfa Graphics

agfaagfaAgfa Graphics kreeg de Supply Chain Award-Project of the Year 2015 toegekend. De 12de editie van het event werd bijgewoond door zowat 500 man. In Kinepolis gaven directieleden, managers en supply chain specialisten uit zowat alle branches elkaar rendez-vous. Na het officiële gedeelte kregen alle deelnemers ruim de gelegenheid tot networking.

In de namiddag stelden acht finalisten hun genomineerde project voor de supply chain award voor aan het publiek: het ging om Agfa Graphics, B Logistics, Recupel and Conundra, Umicore, V!GO and Threon en Vlassenroot and PWC.

* De Supply Chain Award-Project of the Year 2015 ging naar het project van Agfa Graphics: Sustainability through recycling via collaborative supply chain. Het was uitgewerkt door Marc Verhaegen, Manager Strategic Projects en Peter Verschave, Director SHE van Agfa Graphics. Het winnende project is een schoolvoorbeeld van “out of the box denken” en van circulaire economie, aldus de professionele jury onder Christian Van Doorslaer van Carta Mundi. Agfa Graphics uit Mortsel heeft een project uitgewerkt waardoor ze hun printplaten niet langer verkopen maar “uitlenen” aan de klanten, en achteraf na gebruik terughalen. Daardoor kunnen ze het hoogwaardige aluminium waarmee de platen gemaakt worden recupereren en opnieuw gebruiken voor de productie van printplaten. Een perfecte closed loop dus.

Christian Van Doorslaer, Chairman van de Supply Chain Award jury beschreef het project als volgt: “Het winnende project is uitzonderlijk omdat zoveel verschillende schakels in de supply chain er deel van uitmaken. Zowel de aankoopafdeling en de leveranciers, als de verkoopsafdeling en hun klanten zijn – samen met nog een aantal externe partners – bij het project betrokken. Daarom is het een mooi voorbeeld van een collaboratieve supply chain in een sterk netwerk.”

Met deze prijs willen de organisatoren VIB en PICS, supply chain-projecten in de kijker te zetten die de aandacht verdienen van Belgische bedrijfsleiders en beleidsorganisaties. Het doel is ook hen aan te zetten om meer te investeren in projecten die de supply chain efficiënter kunnen maken.

Voor Agfa Graphics maken die drukplaten tot 60% van de omzet uit; Agfa is wereldwijd één van de grootste leveranciers van drukplaten. Voor de realisatie van het project werd intens samengewerkt met de partners in de sector. Het nieuwe systeem laat toe aluminium drukplaten via een closed loop supply systeem aan grote drukkerijen aan te bieden. Hierdoor kan het aluminium steeds opnieuw en zonder kwaliteitsverlies worden herbruikt.

Een studie naar de ecologische voetafdruk van drukplaten toonde immers aan dat de productie van het aluminium de grootste impact heeft op het milieu. Maar ondertussen bestaan er efficiënte recyclagetechnieken die toelaten deze impact met liefst 70% te reduceren op voorwaarde dat de drukplaten, na gebruik op de drukpers, netjes worden opgehaald en terug naar de aluminiumproducent worden gestuurd. Vandaar dat een collaboratieve supply chain uiterst belangrijk is.

Geert Lammens, Vice President Operations bij Agfa Graphics: “De resultaten van de studie hebben geleid tot een zogenaamd circular supply chain model voor drukplaten dat we nu verder ontwikkelden en implementeren. Het is een systeem dat zowel milieubewust als financieel duurzaam is voor alle partijen: de aluminiumleverancier, de logistieke partner, de drukkerij en natuurlijk ook Agfa Graphics.”

Dankzij deze nieuwe technieken wordt ‘downcycling’ (recycleren met waardeverlies) voorkomen en wordt de intrinsieke waarde van het aluminium zoveel mogelijk behouden.

“Dit is volledig in lijn met de richtlijnen van de Europese commissie die er alles aan doen om tot een circulair economiemodel te komen,” voegt Geert Lammens er nog toe. “Het systeem wordt nu bij die klanten ingevoerd die voldoende volume aan drukplaten verwerken en ook organisatorisch in staat zijn in te stappen in dit systeem.”

Als winnaar van de Supply Chain Award kan Agfa Graphics op Europees niveau meedingen naar de European Award for Logistics Excellence, georganizeerd door ELA (European Logistics Association), die aanzien wordt als de champions league van de sector en waar enkel de winnaars van de lokale wedstrijden mogen aan deelnemen.

* De Publieksprijs ging naar het project van V!GO and Threon, “!V!GO: more than a mobile application”. Het gaat hier om een project over de optimalisatie van de supply chain voor de health sector, met name de levering van diverse materialen zoals verband, protheses, rolstoelen enz. Kortom: een mobiele applicatie voor een efficiënte logistiek en verbeterde klantenervaring.

* Voor de e-Commerce Supply Chain Award werden twee projecten genomineerd: het ging om voorstellen van Eriks en van Vente.exclusive.com en Katoennnatie.

De prijs ging daarbij naar het project van Vente.exclusive.com en Katoennatie. “A Growing Project” werd gepresenteerd door Sven Van Gucht, Head of Logistics and Aftersales bij Vente-Exclusive en door Christophe Geerts, Key Accountmanager bij Katoennatie. Hun project betrof een bijzonder flexibele en efficiënte organisatie van de supply chain voor de uitlevering van promotieaanbiedingen via e-commerce van artikelen van zeer uiteenlopende aard, vorm en grootte.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.