Nieuws Antwerpen Sustainability award van Antwerpse havengemeenschap voor project ECLUSE

Sustainability award van Antwerpse havengemeenschap voor project ECLUSE

Sustainability award van Antwerpse havengemeenschap voor project ECLUSE

marc-van-peel-hands-over-the-award-to-paul-verbeeck-from-ecluseHet project ECLUSE heeft de eerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap gewonnen. Het project ECLUSE zal de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven op termijn vervangen door een warmtenet.  Het project kon de meerderheid van de stemmen van de vakjury en het publiek charmeren en liet daarmee meteen de drie andere genomineerden , nl. namelijk Qpinch, Gyproc en BASF Antwerpen achter zich.
Op kruissnelheid wordt ECLUSE één van de grootste industriële warmteclusters in Europa. Het zal 10% opleveren van alle groene warmte die in Vlaanderen geproduceerd wordt. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage tot de doelstellingen die België moet halen in het kader van het klimaatverdrag van Parijs.

De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd op basis van afval van afvalverwerker INDAVER en haar joint venture SLECO. Het stoomnetwerk zal worden aangelegd door Infrax. Zes verbrandingsinstallaties zullen stoom produceren voor een maximaal vermogen van ongeveer 250 MW. Dat levert op jaarbasis een CO2 besparing op van 100.000 ton,. Dat is te vergelijken met de CO2-reductie op jaarbasis van 50 windturbines van 2,3 MW. Het netwerk werd bovendien zo ontworpen dat het op termijn nog kan groeien en voor een CO2-reductie kan zorgen, die gelijk is aan de reductie van 100 windturbines.

Vandaag wordt de stoom in turbines omgezet tot elektriciteit. Eens het stoomnetwerk operationeel is, wordt de stoom zoveel als mogelijk rechtstreeks geleverd aan de industrie via het netwerk.

“Een daling van de CO2 emissie van 100.000 ton per jaar, het uitsparen van fossiele brandstoffen, het stimuleren van hernieuwbare energie, het verankeren van de chemische industrie op de Linkerscheldeoever,… het zijn maar enkele van de vele voordelen die het stoomnetwerk ECLUSE zal opleveren” zegt Paul Verbeeck, de voorzitter van de raad van bestuur van ECLUSE, die de onderscheiding in ontvangst nam.

walk-of-sustainability-at-the-port-houseMet deze Sustainability Award wordt meteen de Walk of Sustainability, een duurzame promenade aan de voet van het nieuwe Havenhuis geopend. Elke winnaar van deze tweejaarlijkse Award krijgt een steen die zal ingelegd worden in deze promenade.

De 7-koppige jury stond onder leiding van havenschepen Marc Van Peel en de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen.  Naast de uiteindelijke winnaar ECLUSE, haalden Gyproc, de producent van gipskartonplaten en pionier in de circulaire economie, BASF Antwerpen, dat een project met zogenaamde pioniersstudenten indiende en Qpinch, dat verloren restwarme recupereert, begin oktober de shortlist.

Meer info op  http://www.havenvanantwerpen.be

Bekijk het filmpje van het winnende project van ECLUSE 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.