Compilatie-Symposium-2018

Symposium van Flanders Make kadert impact van AI en data op de industrie

Het is als kmo in de industrie van het grootste belang om op de hoogte te blijven van de laatste technologische trends, maar tegelijkertijd niet altijd eenvoudig om de nodige informatie samen te rapen. Het jaarlijkse Symposium van onderzoekscentrum Flanders Make is daarom een niet te missen evenement, want op één dag brengen binnen- en buitenlandse experts je helemaal up-to-date. Het is bovendien een netwerkmoment bij uitstek.

Al sinds 2016 is het Symposium van Flanders Make de belangrijkste jaarlijkse afspraak voor o.a. bedrijfsleiders, CTO’s en R&D managers om mee te zijn met de technologische evoluties die het heden en de toekomst van de industrie vorm geven. De vierde editie, die plaatsvindt op 26 november in Antwerp Expo, benadrukt de invloed van kunstmatige intelligentie – oftewel artifical intelligence (AI) – en data op het maakproces.

Als inleiding zal de voorzitter van Flanders Make, Urbain Vandeurzen, de resultaten voorstellen van een recente enquête van het onderzoekscentrum. De peiling bestudeerde in hoeverre Vlaamse bedrijven door digitale transformatie al de overgang hebben gemaakt naar Industrie 4.0, essentieel om competitief te blijven op de huidige markt. Er wordt ingegaan op de prioriteiten en bezorgdheden van bedrijven.

Expositie hypermoderne technologie

Zoals ieder jaar kan je in de demonstratieruimte de nieuwste technieken aan het werk zien, die de industriële methodes in de komende jaren grondig zullen innoveren. Flanders Make pakt dit keer uit met een dertigtal eigen creaties. Zo kan je bewonderen hoe een drone autonoom aan voorraadbeheer doet of hoe de verschillende slimme modules van het demonstratieplatform SmartFactory samenwerken om zonder menselijke hulp gepersonaliseerde visitekaartjeshouders te fabriceren.

Nieuw dit jaar is dat een tiental bedrijven hun eigen hoogtechnologische ontwikkelingen tentoonstellen. Industrial Cobotics demonstreert bijvoorbeeld haar Universal Robot concept en Yazzoom haar AI-gebaseerde software.

AI inschakelen en werknemers meekrijgen

Flanders Make heeft een gevarieerd programma samengesteld met presentaties van experten uit binnen-en buitenland. Zo kan je onder meer luisteren naar de uitleg van de Duitser Christian Hocken, een invloedrijke specialist op het gebied van strategieën voor de digitale transformatie van bedrijven. Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make, zal de belangrijke rol verduidelijken die technologie speelt bij duurzame ontwikkeling.

In twee parallelle namiddagsessies zullen telkens drie binnenlandse experten hun visie geven op een overkoepelend thema. De ene sessie focust op de impact van AI op de industrie en de andere op het doeltreffend inschakelen van werknemers in de technologische stroomversnelling.

Zo is het uitkijken naar de presentatie van Nicolas Deruytter, CEO van scale-up ML6. Hij zal uitleggen hoe AI ingezet wordt om de controle van systemen te optimaliseren.

Professor Elke Van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zal bespreken hoe ondernemingen het beste kunnen halen uit hun werknemers tijdens de omvorming van een bedrijfscultuur, terwijl voormalig VDAB-bestuurder Fons Leroy het zal hebben over welke competenties cruciaal zijn in het digitale tijdperk van vandaag.

Visie minister-president

Twee bedrijven, Magnax en Arkite, zullen getuigen over hoe hun samenwerking met Flanders Make hun geholpen heeft om in versneld tempo stappen te zetten inzake technologische vernieuwing. Zeer actueel is de discussie rond het 5G-netwerk. Sprekers van Citymesh – een Brugse operator gespecialiseerd in grootschalige draadloze netwerken – en van telecomleverancier Nokia zullen de potentiële impact van deze innovatie op de industrie kaderen.

Het Symposium wordt op een bijzondere manier afgesloten, want minister-president Jan Jambon zal in primeur zijn kijk geven op de Vlaamse maakindustrie.

Flanders Make zal tenslotte haar recentste white paper voorstellen, over “digitale transformatie na de hype”. Daarin biedt het onderzoekscentrum bedrijven advies bij het implementeren van o.a. AI, data en zogenaamde digitale tweelingen. Digitale tweelingen zijn virtuele representaties van fysieke systemen die o.a. dienen om fouten op te sporen, instellingen te testen en scenario’s te simuleren.

Schrijf je hier in voor het Symposium.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor Vlaamse bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.