Nieuws Tientallen ondernemers delen hun beste inflatietips op Voka-sessie: “Kennis van de details van energiecontracten is belangrijker dan ooit”

Tientallen ondernemers delen hun beste inflatietips op Voka-sessie: “Kennis van de details van energiecontracten is belangrijker dan ooit”

Foto: Dirk Kerstens

Tientallen ondernemers delen hun beste inflatietips op Voka-sessie: “Kennis van de details van energiecontracten is belangrijker dan ooit”

Voka Antwerpen-Waasland heeft donderdag enkele tientallen ondernemers samengebracht op een evenement waar ze hun beste tips deelden over de inflatie, die vandaag alomtegenwoordig is. Onder meer sprekers van Deloitte en Odot, een specialist op vlak van energiecontractbeheer gevestigd in Schoten, tekenden present.

Op de infosessie werden er inzichten gedeeld rond inflatieblootstelling van je contracten, legden de sprekers een stappenplan uit over slimme indexatie, reikten ze mogelijke manieren om een commerciële strategie bij te sturen aan, werden er inzichten over nieuwe betalingstermijnen binnen de EU verschaft en mogelijke werkwijzen voor een strategische inkoop van energie toegelicht.

Eén van de vele sprekers was Chris Elbers, CEO van Odot. Hij deelde zijn expertise over energiecontracten. “Tot half 2021 onderhandelden bedrijven vooral om de laatste eurocent uit de marge van het energiecontract te halen. Nu willen we vooral energiecontracten die de flexibiliteit geven om op de lange termijn in delen van het volume prijzen vast te leggen”, zegt Elbers.

“De elektriciteitsprijs voor 2025 staat momenteel hoog, maar anderzijds bedraagt die maar de helft van de huidige prijs. Dan kan je bijvoorbeeld al een kwart van je nodige volume aan dat tarief vastleggen. En daalt de prijs weer, dan is er nog 75 % over om daarop in te spelen. Op deze manier kunnen dalende budgetten worden gecreëerd. We zien echter veel contracten nu passeren met enorme verdoken marges en risico’s. Kennis van de details van energiecontracten is nog belangrijker geworden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.