Nieuws Antwerpen Transporteurs moeten het van kostenefficiëncy hebben

Transporteurs moeten het van kostenefficiëncy hebben

Transporteurs moeten het van kostenefficiëncy hebben

truckjesDe transportsector staat zwaar onder druk. Niet in het minst als gevolg van de introductie van de kilometerheffing. Veel bedrijven lijden onder de harde concurrentiedruk. Het VIL, het Vlaams Instituut voor de Logistiek uit Berchem zet er alles op om de transporteurs te helpen. Met het project Nacatrans wordt onderzocht hoe het effectieve resultaat van één transportorder kostenefficiënt kan berekend worden.

Op periodieke basis zijn de resultaten van de onderneming uiteraard bekend maar dikwijls ontbreekt het aan detailgegevens die aantonen welke activiteiten rendabel en welke verlieslatend zijn. Vaak beschikken vervoerbedrijven over heel wat informatie, die echter verspreid zit over meerdere systemen: orders worden
verwerkt en gepland in het Transport Management System (TMS), informatie over de rit zelf wordt geregistreerd in de boordcomputer van de vrachtwagen en facturatie gebeurt vanuit het financiële software pakket (al dan niet gekoppeld met TMS).

Het VIL wil met het project ‘Nacalculatie Transport’ (Nacatrans) bedrijven die tegen vergoeding binnenlands goederenvervoer over de weg in groupage aanbieden, een rekenmodel aanreiken dat de reële kost van een opdracht afzet tegen de opbrengst ervan. Die informatie ondersteunt het bedrijf om de juiste prijsstrategie en randvoorwaarden te bepalen. Zeker met de kilometerheffing die vanaf deze maand moet betaald worden, wordt dit cruciaal.

Het stelt het transportbedrijf in staat om met kennis van zaken te onderhandelen over tarieven en randvoorwaarden. Uit nacalculatie kan immers blijken dat bijvoorbeeld een opdracht voor een klant op maandag verlieslatend is, terwijl diezelfde opdracht dinsdag winstgevend zou zijn omdat een retouropdracht beschikbaar is.

Het project van het VIL richt zich in de eerste plaats op transportbedrijven en logistieke dienstverleners
met eigen vloot, focus op groupage en distributietransporten. Daarnaast ook op verladers met eigen vloot die dit zelf nog niet doen.

Het project wordt mee aangestuurd door Peter Lagey. Nacatrans werd begin deze maand opgestart en loopt over 15 maanden.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.