Transportsector Vrachtwagens die overdag containers komen af- of ophalen op de terminal Antwerp Gateway, betalen extra. Foto: rr

Transportsector verzet zich tegen forse toeslag van DP World tijdens piekmomenten in Antwerpse haven: “Oneerlijke marktpraktijk”

Verschillende beroepsfederaties van de Belgische transportsector (Febetra, TLV, UPTR en KVBG) hebben bij de rechtbank een staking gevorderd tegen de piektoeslag van terminaloperator DP World. Dat wordt dinsdag door Febetra bevestigd.

Volgens de vier federaties van wegvervoerders is de piektoeslag van DP World in de Waaslandhaven een voorbeeld van een “oneerlijke marktpraktijk”. Sinds enkele weken moeten de transporteurs daar overdag meer betalen dan tijdens de avond of nacht.

Volgens DP World dient de maatregel om het verkeer te spreiden. Het aandeel van de nachttransporten in de Antwerpse haven zit momenteel vast op 12 procent. Dat cijfer moet minstens verdubbelen, concludeerde werkgeversorganisatie Voka onlangs.

Sommige terminals in de haven zijn zowel ‘s nachts als overdag open. Buiten de haven stopt de keten echter met draaien wanneer het donker wordt. Hoe meer transporteurs tijdens de piekuren naar de terminals komen, hoe langer de wachttijden in en rond het havengebied.

Wanneer de ondernemingsrechtbank zich zal uitspreken over de zaak, is voorlopig niet bekend.