Foto: REUTERS Foto: REUTERS

TUI Fly vliegt vanaf eind dit jaar vanop Deurne naar Tel Aviv: “Voor Antwerpse Joden gaat kinderdroom in vervulling”

Luchtvaartmaatschappij TUI Fly gaat vanaf donderdag 14 december twee keer per week rechtstreeks van Deurne naar Tel Aviv in Israël vliegen. “Dit is voor veel mensen van de Joodse gemeenschap een kinderdroom die in vervulling gaat”, zegt Kamerlid Michael Freilich (N-VA). Het is al de vijfde nieuwe bestemming die TUI Fly vanop Deurne aankondigt in drie maanden tijd.

Vandaag kan je met Brussels Airlines en Ryanair van Zaventem naar Tel Aviv vliegen. Vanaf 14 december komt er dus ook een rechtstreekse lijn tussen Deurne en Tel Aviv. Passagiers kunnen op donderdag om 10u in Deurne vertrekken en komen om 15.50u in de luchthaven van Tel Aviv aan. De retourvlucht vertrekt vanuit Tel Aviv om 16.40u en landt om 21.05u in Deurne. Op zondag is er een vlucht om 8.55u in Deurne die om 16.40u aankomt in Tel Aviv, en een retourvlucht om 15.35u in Tel Aviv. Je bent dan om 20u terug in Antwerpen.

“Het zal een heel succesvolle route worden”, zegt Michael Freilich, die voor N-VA de economische zaken in de Kamer opvolgt en die zelf lid is van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. “Tel Aviv en Antwerpen zijn belangrijke handelspartners. Antwerpen is wereldwijd de nummer één in ruwe diamant. Tel Aviv is de nummer één in geslepen diamant. En verder is Tel Aviv ook belangrijk in de ‘high tech’-sector. Er zijn topbedrijven in cybersecurity en artificiële intelligentie. Tel Aviv speelt ook een voortrekkersrol in ‘druppelirrigatie’, waarbij er heel weinig water moet worden gebruikt om een veld te bevochtigen. Niet toevallig heeft de Belgische ambassade in Tel Aviv zopas een economische attaché aangeduid. En daarnaast zijn er natuurlijk ook de familiebanden die veel mensen in de Joodse gemeenschap in Antwerpen met Tel Aviv hebben.”

Ook stad om te feesten

Vorig jaar is El Al Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, gestopt met vluchten naar België, omdat het prioriteit gaf aan extra vluchten naar Azië. “Het is goed dat TUI Fly nu vanop Deurne in dat gat springt”, zegt Freilich. “Je kan vandaag ook vanuit Zaventem naar Tel Aviv vliegen, maar in Zaventem verlies je heel veel tijd. Je moet er twee uur op voorhand aanwezig zijn, en je verliest ook veel tijd om je bagage weer op te halen. Maar los van dat alles is de verbinding tussen Deurne en Tel Aviv voor veel mensen van de Joodse gemeenschap ook een kinderdroom die in vervulling gaat. Dit is een heuglijke dag.”

Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Fly, zegt dat Tel Aviv ook steeds populairder is bij een jong publiek. “Veel jongere mensen boeken een citytrip naar die stad om er te feesten. Tel Aviv is een hippe stad, die op het vlak van fuifcultuur een beetje aan Ibiza doet denken.”

Nieuw type vliegtuig

TUI Fly zal naar Tel Aviv vliegen met de nieuwe Embraer E2-195-toestellen. Een van de grote voordelen van dat vliegtuigtype is het grotere vliegbereik, tot 4.455 kilometer. Het is al de vijfde bestemming die TUI Fly vanop Deurne met dit nieuwe vliegtuigtype aanbiedt sinds de zomer. TUI Fly vliegt er vanop Deurne ook mee naar Kreta (Griekenland), Antalya (Turkije) en Tenerife (Spanje). Deze winter komt daar ook Las Palmas (Gran Canaria) bij. “Voorlopig zitten er geen extra nieuwe vluchten vanop Deurne in de pijplijn”, zegt Piet Demeyere. “We hebben veel nieuwe vluchten in korte tijd aangekondigd, en gaan het nu iets rustiger aan doen.”