Nieuws Antwerpen Uitbreidingsplan voor de haven staat op de helling

Uitbreidingsplan voor de haven staat op de helling

Uitbreidingsplan voor de haven staat op de helling

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat voor de uitbreiding van de haven zorgt, staat op de helling bij de Raad van State. Als het advies van de auditeur wordt gevolgd, moet de haven een nieuw uitbreidingsplan opstellen.
De uitbreiding van de haven vereiste onder meer compensatie van natuur in landbouwgebied. Landbouwers werden onteigend, wat voor ongenoegen zorgde.

Indien het advies gevolgd wordt, en meestal is dat het geval, dan zijn de gevolgen groot. Advocaat Igor Roegiers van Doel 2020: “De hele afbakening moet dan worden herbekeken, te beginnen met een nieuwe milieu-effectenrapportage. In principe zijn de huidige aangelegde natuurgebieden zoals kreken en schorren, die de facto dus in landbouwgebied liggen, dan in strijd met de landbouwbestemming. Landbouwers die ten onrechte onteigend werden, zouden hierop kunnen steunen.” Het Vlaams Gewest en het Havenbedrijf wilden vrijdag niet reageren. “Laat ons het uiteindelijke arrest afwachten”, klonk het.

Ook de Boerenvond volgt de kwestie op de voet, omdat er heel wat landbouwgrond in het geding is. In het plan past natuurcompensatie waarvoor landbouwgrond is onteigend. De Boerenbond eist nu dat  grond die al is ontnomen aan de landbouw garanties krijgt dat het voort kan dienen als compensatienatuur en dat geen nieuwe natuur moet worden ontnomen. Woordvoerder Stijn De Roo: “Wat nog niet is ontnomen van de landbouw, kan nu opnieuw een agrarische bestemming krijgen en kan dan ook worden ingezaaid.”
Mocht het plan vernietigd worden, dan moet zo veel mogelijk grond opnieuw een landbouwbestemming krijgen vindt de Boerenbond, vooraleer er duidelijkheid is over definitieve plannen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.