Nieuws Antwerpen UltraZonic geeft desinfectie-opleiding voor endoscopieverpleegkundigen

UltraZonic geeft desinfectie-opleiding voor endoscopieverpleegkundigen

UltraZonic geeft desinfectie-opleiding voor endoscopieverpleegkundigen

ZANDHOVEN – UltraZonic specialiseert zich in desinfectie-oplossingen voor medische instrumenten. Na het lanceren van de UltraZonic Endo, een machine om endoscopen na de behandeling te reinigen, zal het bedrijf nu op 7 maart een opleiding aanbieden voor endoscopieverpleegkundigen.

Ziekenhuizen in België scoren ondermaats op het reinigen van medische instrumenten na een behandeling. Uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie in 2017 bleek dat het desinfectieproces in 9 van de 12 bezochte ziekenhuizen niet voldeed aan de voorwaarden van een goede manuele reiniging. “Ziekenhuismedewerkers kunnen niet altijd alle voorgeschreven stappen volgen. Door gebrek aan tijd en capaciteit worden cruciale stappen overgeslagen. Medewerkers beschikken ook niet altijd over de nodige kennis en informatie. Hierdoor gebeurt de voorreiniging dikwijls maar heel summier”, vertelt Nancy Steenbakkers, zaakvoerster van UltraZonic.

Samen met echtgenoot Serge Wellens startte Nancy in 2015 UltraZonic op. Na een doorontwikkeling van de klassieke ultrasone reiniging, lanceerde het bedrijf de UltraZonic Endo, een toestel specifiek bedoeld voor de voorreiniging van flexibele endoscopen. “Endoscopen hebben een reproduceerbare procedure nodig voor een goede voorreiniging”, vertelt Nancy. “De Endo vervangt de volledige voorreiniging. Nadien gaan de endoscopen in de desinfector en de droogkast. Zonder een optimale voorreiniging is de desinfectie zo goed als nutteloos. Een desinfector is immers geen magic box.”

Samen met endoscopieverpleegkundigenvereniging AIEVV organiseert UltraZonic op zaterdag 7 maart een opleiding voor endoscopieverpleegkundigen. In het bedrijf krijgen 60 deelnemers toelichting over het samplen van endoscopen, de voorreiniging ervan en over microbiologie. Na een theoretisch gedeelte met twee gastsprekers volgt een workshop.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.