Umicore grootste Antwerpse onderneming

umikeUmicore is het grootste Antwerpse bedrijf. Dat blijkt uit de jaarlijkse bijbel van het weekblad Trends, de top-30.000 die de cijfers van het boekjaar 2013 verwerkt. Met een omzet van 9,8 miljard euro positioneert de onderneming zich als enige Antwerpse onderneming binnen de Belgische top 10. Umicore uit Hoboken komt daarmee op de vierde plaats na de Leuvense brouwer InBev, het olieconcern Total en de chemiegroep Solvay.

In principe moet elk bedrijf dat een zekere omvang bereikt zijn cijfers consolideren. Daar zijn evenwel een aantal uitzonderingen op uitgeschreven. Zo is er vrijstelling van consolidatie indien er al op een hoger niveau cijfers geconsolideerd zijn. In dit opzicht komen de prestaties van ondernemingen als BASF Antwerpen of GDF Suez niet in de op van Trends. Umicore, het vroegere Union Minière schuift daardoor verder door in de rangschikking.

Dat het jaar 2013 zeker geen goed jaar was mag al blijken uit het feit dat de gezamenlijke omzet van alle in de top verwerkte ondernemingen met 0,2%... gedaald is. Tot nog maar 715 miljard euro. Ook Umicore zag zijn omzet overigens flink dalen. Van liefst 12,5 miljard euro tot nog maar 9,8 miljard euro. Dit heeft alles te maken met de daling van de grondstoffenprijzen. Umicore is als grondstoffenbedrijf effectief heel erg afhankelijk van internationale prijsontwikkelingen.

Toch nog opmerkelijk: op het vlak van de gerealiseerde bedrijfsresultaten hebben twee Antwerpse bedrijven zich hoe dan ook in de top van de rangschikking gewerkt: Janssen Pharmaceutiva realiseerde in 2013 681 miljoen euro aan bedrijfsresultaten en kwam daardoor op plaats twee. BASF Antwerpen kwam met een bedrijfsresultaat van 514 miljoen euro op plaats vier.