Afbeelding2 Foto Jan Van der Perre

Umicore tekent op één na beste jaarhelft op

HOBOKEN, OLEN - De resultaten van de eerste jaarhelft van 2022 waren de hoogste in de geschiedenis van Umicore, op de recordresultaten van de eerste jaarhelft van 2021 na. "Ondanks ernstige marktverstoringen, stijgende kosteninflatie en een volatiele omgeving voor edelmetaalprijzen", haalde het Belgische materiaaltechnologiebedrijf 2,1 miljard euro aan inkomsten binnen. Dat meldt Umicore vrijdag bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten.

De aangepaste bedrijfswinst (ebit) in de eerste helft van 2022 bedroeg 461 miljoen euro (-26 procent). De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 601 miljard euro (-21 procent).

Die bedragen liggen "aanzienlijk hoger" dan de laatste jaarhelft van 2021, maar blijven onder "de recordniveaus" van de eerste jaarhelft van 2021, zegt Umicore in een verklaring. Dat heeft niet alleen te maken met hogere uitgaven voor innovatie en groei, maar ook met de minder gunstige edelmetaalprijsomgeving en de kosteninflatie.

'Sterke prestatie'

"In een marktomgeving die gekenmerkt wordt door zware externe uitdagingen, hebben we de op één na hoogste halfjaarwinst in de geschiedenis van Umicore neergezet, wat duidelijk wijst op de veerkracht en de sterke positie van onze activiteiten in onze belangrijkste eindmarkten", zegt CEO Mathias Miedreich. Het interimdividend van 0,23 euro per aandeel wordt op 23 augustus uitbetaald.

Voor 2022 verwacht de Umicore Group "een sterke prestatie in al haar businessgroepen" - recyclage, batterijmaterialen en katalysatoren -  ondanks de verstoorde marktomgeving. Het bedrijf schat dat de aangepaste bedrijfswinst (ebit) voor het volledige jaar iets boven de analistenconsensus van 828 miljoen euro zal liggen.