Merel Ponsaers met haar award en cheque. Foto: Walter Saenen Merel Ponsaers met haar award en cheque. Foto: Walter Saenen

Unizo en Liantis verkiezen de 21-jarige Merel Ponsaers tot Jobstudente van het Jaar: “Uitvaartzorg is een prachtige en interessante stiel”

Een feestelijke stemming is niet bepaald wat je verwacht bij een begrafenisondernemer. Toch vielen er dinsdagvoormiddag uitsluitend lachende gezichten op te tekenen bij Uitvaartzorg Verstraeten op de Kioskplaats in Hoboken. Werkkracht Merel Ponsaers (21) ontving er de award ‘Jobstudent van het Jaar’, die jaarlijks wordt uitgereikt door Unizo en Liantis.

Met deze prijs benadrukken zelfstandigenorganisatie Unizo en hr-dienstengroep Liantis het belang van jobstudenten voor onze economie. In Antwerpen (stad en rand) zijn er maar liefst 60.752 studenten aan de slag. In provincie Antwerpen zijn dit er 106.082, het hoogste aantal in vergelijking met de andere provincies. “Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt zijn werkstudenten van groot belang”, vertelt Unizo-topman Danny Van Assche. “Om hen in de bloemetjes te zetten, roepen we werkgevers op om studenten voor te dragen waar ze tevreden over zijn. Een jury vanuit Liantis en Unizo beslist dan welk verhaal in het oog springt. De winnaar krijgt naast eeuwige roem ook een extra maandloon ter waarde van 1.500 euro.”

Merel in het gezelschap van onder meer Unizo-topman Danny Van Assche (rechts met cheque). Foto: Walter Saenen
Merel in het gezelschap van zaakvoerders Rudi Vercauteren en Barbara Verstraeten (links) en Unizo-topman Danny Van Assche (rechts met cheque). Foto: Walter Saenen

“Dit jaar stak de inzending van Uitvaartzorg Vestraeten er met kop en schouders bovenuit”, oordeelt Van Assche. “De combinatie van een uitzonderlijk talent actief in een uitzonderlijke omgeving is bij deze doorslaggevend. In een allesbehalve evidente sector blinkt Merel uit in wat ze doet.”

Indrukwekkende prestaties

Dat is precies de reden waarom zaakvoerders Rudi Vercauteren en Barbara Verstraeten hun poulain voordroegen. “Wat Merel hier presteert, is ronduit indrukwekkend”, haalt Verstraeten de loftrompet boven. “Onze stiel vereist de nodige voorkennis en feeling. Het is niet evident om geschikt personeel te vinden. Maar Merel bleek een schot in de roos.”

Merel is erg tevreden met de erkenning. Foto: Walter Saenen
Merel is erg tevreden met de erkenning. Foto: Walter Saenen

Van telefoons opnemen en emotioneel beladen gesprekken voeren met nabestaanden over mensen helpen in de winkel tot het drukken van prentjes en administratief werk: Merel kan en doet het allemaal. “En dat op een bewonderenswaardige manier”, pikt Vercauteren in. “Zij is iemand aan we je slechts één keer iets hoeft uit te leggen.”

“Bovendien is ze erg leergierig”, neemt Verstraeten over. “Zo stond ze erop om een opbaring mee te volgen. Als we bepaalde zaken zelf niet kunnen uitvoeren, weten we gewoon dat ze bij Merel in goede handen zijn. Niemand verdient deze bekroning dan ook meer dan zij.”

Blijk van appreciatie

De bescheiden Hobokense is gevleid door de erkenning. “Het is een fijne blijk van appreciatie. Mijn bazen zijn duidelijk tevreden over m’n werkethos. Dat doet deugd, want ik haal zelf ook veel voldoening uit m’n job.”