Foto: Shutterstock/City Golf Foto: Shutterstock/City Golf

UNIZO voorstander van statuut flexi-job in onder andere toeristische- en uitvaartsector

De federale regering besliste onlangs om het statuut flexi-jobs verder uit te breiden naar een aantal nieuwe sectoren, maar met een heel aantal beperkingen. Onder andere de uitvaart- en toeristische sector vallen onder deze uitzonderingen. UNIZO is vragende partij voor een uitbreiding van flexi-jobbers over alle sectoren heen.

Ondernemers kunnen door het systeem van flexi-jobs beroep doen op flexibele arbeidskrachten om piekmomenten op te vangen. “Voor arbeidsintensieve sectoren verlaagt het gebruik van flexi ’s de loonlast, geeft het financiële ademruimte en versterkt het de concurrentiepositie”, zegt Carl Van Dyck, directeur UNIZO Provincie Antwerpen. “Vaste werknemers genieten mee van de flexi-jobbers, want ze kunnen worden ingeschakeld op piekmomenten om de werkdruk te verlagen of hen te vervangen bij vakantie.”

“Momenteel zijn flexi-jobs beperkt tot onder meer de horeca, detailhandel en de cultuursector, maar er zijn vele sectoren die vragende partij zijn om ook met het soepel systeem te mogen werken, zoals de toeristische sector en de begrafenisondernemers”, gaat Van Dyck verder. “Zij verliezen nu deze werkkrachten omdat men hen het voordelig statuut niet kan aanbieden.”

Hogere personeelskost

Dit wordt beaamd door Annemie Heyrman. Zij staat samen met haar echtgenoot aan het roer van Uitvaartzorg Michael Deleu uit Antwerpen. “In de praktijk merken we dat er veel mensen geïnteresseerd zijn om te komen helpen bij de koffietafels of recepties. Uiteindelijk haken ze af omdat we ze niet kunnen inschrijven als flexi-jobber. Daardoor missen we gemotiveerde mensen en resulteert dit in een hogere personeelskost voor ons.”

Ook binnen de toeristische sector zijn de beperkingen voelbaar. Vincent Hellemans van City Golf: “De toeristische sector is erg seizoensgebonden en heeft tijdens bepaalde maanden een enorme nood aan extra werkkrachten. Een uitbreiding van het PC naar evenementen en tours is essentieel om op piekmomenten de vraag te kunnen bijhouden. Nu moeten wij erg veel mensen weigeren, wat frustrerend is omdat dit de groei van een toeristische onderneming belemmert.”

Zestigplussers 

Cijfers tonen aan dat ten opzichte van 2016 het aandeel oudere flexi-jobbers sterk is toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor is dat sinds 2018 gepensioneerden ook een flexi-job kunnen uitoefenen. Maar ook indien zestigplussers buiten beschouwing worden gelaten, zien we dat de gemiddelde leeftijd van flexi-jobbers in de afgelopen zes jaar gestegen is. Een tendens die ook Vincent Hellemans is opgevallen: “In de vele aanvragen die ik ontvangt voor flexi-werk zie ik een stijging van oudere kandidaten. Ik merk vaak dat zij flexi-werk aangaan om sociaal contact te behouden en op een leuke manier een cent bij te verdienen.”