danny van assche voor plus Foto Luc Daelemans

Unizo wil ontslag gemakkelijker maken: “De slinger is doorgeslagen”

Unizo wil het eenvoudiger maken om een werknemer te ontslagen. Er zijn volgens de ondernemersorganisatie te veel regels rond ontslagbescherming, klinkt het vrijdag in een persbericht.

Er zijn 26 regels rond ontslagbescherming. Deze legislatuur kwamen er vier nieuwe bij, stelt Unizo. Een kluwen aan reglementering, luidt het. De ondernemersorganisatie breekt een lans voor een "cumulverbod" van ontslagregels, alsook meer individuele beoordelingen door de arbeidsrechter.

Voor topman Danny Van Assche is "de slinger doorgeslagen". "De afgelopen legislatuur kwam er een vijfde aan nieuwe ontslagbeschermingen bij. Daarnaast werd aan de helft van de bestaande ontslagbeschermingen geschaafd om de regels nog strikter te maken. Door te cumuleren kunnen ontslagen werknemers dan nog eens zonder beperking verschillende ontslagvergoedingen optellen."

Unizo heeft ook een minder langdurige bescherming voor niet verkozen kandidaten bij de sociale verkiezingen op de wenslijst staan. De vierjaarlijkse stembusgang in de bedrijven liep voorbije zondag ten einde. Kandidaten die niet verkozen bij de sociale verkiezingen, krijgen nu vier jaar bescherming, maar dat wil de organisatie herleiden tot een half jaar.

"Natuurlijk stellen we ontslagbescherming om gegronde reden niet in vraag, maar er moet weer meer evenwicht komen", besluit Van Assche.