Foto: Van Mossel

Van Mossel levert eerste elektrische Mercedes-Benz vrachtwagens af

ANTWERPEN - Met de slogan “Elektrisch vrachtvervoer, bent u er klaar voor?” stelde Van Mossel maandag de nieuwe, volledig elektrische Mercedes-Benz eActros-vrachtwagens voor tijdens de Truck Electric Experience. Met trots werden de eerste sleutels van de duurzame voertuigen overhandigd aan Depannage 2000 uit Hoboken. De trucks zullen ingezet worden in de reeds ruime vloot van het Antwerpse takelbedrijf om takel- en bergingswerken uit te voeren. Depannage 2000 is zo klaar voor de eerste emissievrije ritten.

De eActros 300-vrachtwagen is de eerste volledig elektrische truck van Mercedes-Benz en werd afgeleverd door de Nederlandse autogroep Van Mossel. Met verkoop- en servicepunten in Duffel, Deurne, Roeselare, Ieper, Brugge, Veurne en Tielt is Van Mossel de grootste Mercedes-Benz Truckverdeler in België.

CO2-neutraal

Het bedrijf wil met deze lading elektrische voertuigen haar steentje bijdragen aan de doelstelling om op termijn emissievrij te rijden.

Daimler Trucks wil tegen 2050 hun transport CO2-neutraal krijgen. De eerste deadline ligt op 2039. De autobouwer streeft er naar tegen dan een volledig CO2-neutrale productie te hebben in al de fabrieken en business units over de hele wereld, waarbij de focus ligt op duurzame elektriciteit.

 

Actieradius

De trucks zijn uitgerust met drie of vier lithium-ionaccu’s, waarmee trajecten tot 400 km kunnen worden afgelegd. De precieze actieradius kan variëren en is onder andere afhankelijk van de topografie, het rijgedrag, de buitentemperatuur, de lading en de opbouw.

Meer veiligheid

De voertuigen worden standaard geleverd met de gebruikelijke assistentiesystemen van Mercedes-Benz Trucks, die bestuurders onder meer ondersteunen bij het verkeer in de stadskern waaronder een stabiliteitsregelingassistent, rijstrookassistent, bandenspanningscontrole en rolstabiliteitsassistent.

De chauffeurscabine wordt daarenboven uitgerust met een nieuw branddetectie- en alarmsysteem om chauffeurs vroegtijdig te waarschuwen in geval van een noodsituatie. Op die manier wordt het werk in het zware distributieverkeer in de stad een stuk veiliger en efficiënter.

Tot slot zijn alle eActros-varianten standaard uitgerust met het wettelijk voorgeschreven Acoustic Vehicle Alert System. Dit is een akoestisch waarschuwingssysteem dat bij snelheden tot 60 kilometer per uur klinkt om verkeersdeelnemers over het voertuig te informeren.