Vanas verkoopt divisie aan Cebeo

vanas

De Groep Vanas verkoopt zijn divisie industriële consumptiegoederen aan de Groep Cebeo. De 60 werknemers in Kruibeke worden daarbij integraal mee opgenomen in het netwerk van Cebeo. Vanas Engineering uit Melsele blijft buiten die operatie.

De Groep Vanas is gegroeid in de markt van investerings- en verbruiksgoederen. Het gaat dan zowel om handgereedschappen als industriële hijswerktuigen. In die markt is de concurrentie evenwel moordend. In die mate dat de inbreng van het internet en de webshops voor een toenemende prijzendruk zorgt. "In dit opzicht hebben wij onze langetermijnstrategie voor Vanas geanalyseerd om tot de conclusie te komen dat dit filiaal een beter gegarandeerde toekomst kon krijgen binnen de Groep Cebeo", zegt gedelegeerd bestuurder Eric Van Assche. "Vanas wordt dan ook per 1 februari overgenomen door de Groep Sonepar waar Cebeo deel vanuit maakt."

Sonepar is een Franse groep met Belgische roots die vandaag liefst 40.000 mensen tewerkstelt en via zijn filiaal Cebeo ook in België 32 filialen telt met 650 werknemers. Cebeo tekent voor een omzet van 400 miljoen euro en wordt in België aangestuurd door Alexander Dewulf.

Met de afsplitsing van Vanas uit de groep wordt ook 14 miljoen euro weggesneden uit de omzet van de groep.  De oorspronkelijke groep Vanas wordt voortaan vooral gedragen door Vanas Engineering dat zich al enkele jaren toespitst op infrastructuurtechnologie voor ziekenhuizen. Vanas Engineering was in 2014 goed voor een omzet van zo'n 13 miljoen euro en stelt in Melsele 60 mensen tewerk.