Nieuws Antwerpen Stories Vanuit de coulissen: mondmasker op en af en op …
Antwerpen

Vanuit de coulissen: mondmasker op en af en op …

Ook al werd de voorbije maanden de voorzichtige aanpak van versoepelingen steeds verdedigd met de reden dat men er geen jojo-effect van wou maken, het tegendeel is waar. Aangezien de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames pijlsnel de hoogte inschieten, is er op een vervroegd Overlegcomité toch overgegaan tot het opnieuw invoeren van de mondmaskerplicht en een brede invoering van het Covid safe ticket.

Vanaf vrijdag 29 oktober wordt het mondmasker terug een algemene regel in winkels en winkelcentra en in publiek toegankelijke binnenruimtes van gebouwen. Of personeel van horeca en fitnesszaken terug een mondmasker moet dragen, staat nog ter discussie. Mondmasker op, mondmasker af, mondmasker terug op, … .

We kunnen blijkbaar niet alles in één keer doen in ons land, want de bredere toepassing van de Covid safe ticket is pas vanaf maandag 1 november een feit. Het wordt verplicht in horeca en fitnesszaken, voor evenementen indoor vanaf 200 en outdoor vanaf 400 personen. En elke organisator van een evenement kan opteren om het toe te passen. Dat was trouwens een oproep die sommigen reeds hadden gedaan, zoals Sam Verhoeven van het Fakkeltheater in Antwerpen.

En dat telewerken, waar we sinds september enigszins vanaf waren (dat heeft u ongetwijfeld ook gemerkt op de baan), is vermoedelijk dan vanaf vandaag weer sterk aanbevolen.

We kunnen ons afvragen of die versoepelingen dan wel zo fors moesten, en of we niet direct met een brede toepassing van dat Covid safe ticket konden werken vanaf begin september of oktober toen alle deuren weer volop open zwaaiden. Dat was trouwens het geval in onze buurlanden. Nu krijgen we hier bij ons een echt jojo-effect, en dat wou men toch vermijden?

Laat ons in ieder geval ons gezond verstand gebruiken, elkaar beschermen, en ervoor zorgen dat er niet opnieuw economisch verlies is in bepaalde sectoren.