Yo, Stef en Sam van Villegas Yo, Stef en Sam van Villegas. Foto: Michel Van der Auwera

Veelzijdige horecazaak opent aan rand van De Villegaspark

In Berchem zijn de laatste jaren veel hippe horecazaken bijgekomen. Villegas is een veelzijdige hotspot die een leemte vult aan het gelijknamige park. ’s Ochtends kan je flexwerken bij een tas koffie, op de middag een snelle lunch verorberen en later genieten van zoetigheid of een uitgebreid diner.

“In Villegas ben je een hele dag welkom, als je hier binnenstapt, moet je je thuis voelen”, steekt Yo Aoulad van wal. Hijzelf en zijn zakenpartner Sam Van Vlierberghe hebben een sterke band met Berchem. “We kennen de buurt zeer goed. Een gemoedelijke horecazaak hier aan de rand van het De Villegaspark misten we wel.”

De twee ondernemers zagen het vrijgekomen hoekpand als een gouden opportuniteit om die lacune in te vullen. Villegas is een zaak met verschillende gezichten. Zo kan je ’s ochtends terecht voor een tas koffie en de krant of om op je laptop te komen werken. Op de middag komen dan weer veel werknemers uit de buurt over de vloer voor een snelle of uitgebreidere lunch.

Elvis Los komt geregeld flexwerken in Villegas. Foto: Michel Van der Auwera

Elvis Los is een geregelde klant in Villegas. Hij woont op het Zuid, maar komt toch naar Berchem om op zijn laptop te tokkelen. “Veel vrienden zitten hier ook en er komt ook schoon volk over de vloer”, zegt hij terwijl hij het vrouwelijk schoon aan de volgende tafel bewondert. Hij geniet ondertussen van zijn koffie en gebak van Les Tartes de Françoise.

Les Tartes de Françoise. Foto: Michel Van der Auwera

Populaire appeltaart. Foto: Michel Van der Auwera

“We hebben een mooi gebalanceerde menukaart samengesteld”, vertelt Sam. Voor de kleine honger is er een boterham, bijvoorbeeld met gegrilde kip, avocado, emmentaler, dragon-muntsaus en ijsbergsla. Mag het iets meer zijn, maar ben je toch beperkt in tijd, kan je kiezen voor de dagsoep, een verse pasta of een salade. “Het is dan ook vaak het personeel van de bedrijven en scholen in de buurt die deze gerechten van de kaart kiezen”, vult Yo aan.

Naar de avond toe komen er meer buurtbewoners. De hoofdschotels zijn vooral gerechten uit de Vlaamse keuken. Populair zijn het Oostends vispannetje en de handgesneden steak tartaar met witloofsla en verse frietjes. “De prijzen worden bewust heel democratisch gehouden”, geeft Sam nog mee. “Een Holsteiner-steak met saus naar keuze, sla en verse frieten kost 20,90 euro.”

Holsteiner steak met frietjes. Foto: Michel Van der Auwera

Oostends vispannetje. Foto: Villegas

Op dinsdag, tussen 12 en 20 uur, worden de pintjes van het vat getapt voor 1,75 euro. Donderdag (vanaf 16 uur) is het wijndag en dan betaal je 2,90 euro voor een glas. Wil je ondertussen een fond te leggen, dan is er een mooi aanbod van fingerfood. Naast de klassieke calamares, kan je ook kiezen voor hummus of guacamole. Bierliefhebbers kunnen kiezen uit een breed spectrum van gerstenat. Vijf bieren op de tap, waaronder Stella (in een boerkesglas), Leffe, Tripel Karmeliet en een echt Antwerps Bolleke. Er is ook een ruime keuze cocktails en mocktails.

Spaghetti Bolognese. Foto: Michel Van der Auwera

Het De Villegaspark dat deel uitmaakt van het masterplan Brialmont zal de buurt opnieuw een boost geven. Een veelzijdige horecazaak is dan ook zeer welkom. Nu al is het park een ontmoetingsplek voor de mensen uit de buurt. In mei is dan ook de speeltuin helemaal klaar en zullen veel gezinnen met kinderen ernaartoe trekken. Het district plant er ook geregeld activiteiten. “Nu merken we al dat op zonnige dagen het park heel populair is en dat men dan nadien graag hier een afzakkertje komt drinken”, zegt Yo fier.

Villegas is alle dagen open. In de week vanaf 8.30 uur en in het weekend een uurtje later.