tonnagebeperking

Verbod op doorgaand vrachtverkeer in Wase gemeenten treft ondernemers

LOKEREN/MOERBEKE/STEKENE/SINT-GILLIS-WAAS/BEVEREN/SINT-NIKLAAS – Om de leefbaarheid van hun dorpskernen te vrijwaren, hebben zes Wase gemeenten beslist om doorgaand zwaar vrachtverkeer te weren. In Lokeren, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Beveren en Sint-Niklaas geldt vanaf nu een tonnagebeperking (+3,5 ton) voor doorgaand verkeer op een deel van of op het gehele grondgebied.

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland heeft begrip voor deze maatregel, maar is het niet eens met de wijze waarop de zones zijn ingekleurd. Het verbod geldt níét voor het plaatselijk verkeer van en naar bedrijven, voor landbouwvoertuigen en voor autocars.

“Dat lokale burgemeesters zwaar vrachtvervoer uit hun dorpskernen proberen te weren, is heel begrijpelijk. Maar lokale ondernemers die net buiten die zone liggen, kunnen nog amper beleverd worden”, zegt Dirk Bulteel, directeur Belangenbehartiging. “Met de start van de Oosterweelwerken deze zomer, betekent dat een bijkomende belemmering van hun activiteiten.”

Voka Antwerpen-Waasland vraagt in de eerste plaats dat Zwijndrecht, Kruibeke en Beveren delen van hun grondgebied toevoegen aan de zone met tonnagebeperking. “Dan hebben we een aaneengesloten industriële zone waarbinnen lokale ondernemingen zich wel kunnen verplaatsen. Een aantal grote industrieterreinen in die gemeenten liggen middenin de werfzone van de Oosterweel en hebben het nu al zwaar te verduren.”

De maatregel heeft volgens de ondernemersorganisatie ook een zware impact op de bedrijvenzones gelegen rond de E17 in Lokeren, Sint-Niklaas en Temse. “Het doorgangsverbod verplicht alle vrachtvervoer uit die gemeenten om via de E17 naar de E34 of naar de haven te rijden. In praktijk betekent dat elke dag tientallen kilometers omrijden via de werffiles van Oosterweel. Al die Wase bedrijven gaan met een enorme financiële kater blijven zitten.”

Voka Antwerpen-Waasland roept alle betrokken Wase gemeenten op om rond de tafel te gaan zitten en samen naar een creatieve oplossing te zoeken.