Op de ministerraad van de federale regering werd op 20 oktober een voorontwerp goedgekeurd dat gevolgen heeft voor de dienstverleners in de bouwsector. Dit kwam er op voorstel van federaal Minister voor Economie Kris Peeters en Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus. Het betreft de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering die niet alleen architecten, maar ook aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht zullen moeten aangaan.
Minister van Economie Kris Peeters: “Deze wet werkt de discriminatie weg tussen architecten en aannemers. De verzekering dekt de risico’s en verbetert ook de positie van de bouwheer. Dit zal de bouwmarkt beter reguleren en de consument beter beschermen.”
Het voorontwerp verplicht voortaan ook aannemers zich te verzekeren voor hun tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in de bouwsector. Met deze verzekeringsverplichting wordt het onderscheid tussen aannemers en architecten, dat reeds in 2007 werd opgemerkt, volledig weggewerkt. Het Grondwettelijk Hof stelde toen vast dat bij de aanvechting van de verzekering voor architecten, niet de verzekering voor de architecten het probleem was, maar het uitblijven van een dergelijke verzekeringsplicht bij de overige bouwactoren.
Naast het wegwerken van discriminatie heeft dit voorontwerp eveneens tot doel om de bouwmarkt beter te reguleren en bijgevolg de consument beter te beschermen.
De verzekeringsplicht is enkel van toepassing op woningbouw. “Dit past in ons doel om de consument te beschermen”, aldus Kris Peeters. “Per schadegeval is een tegemoetkoming voorzien tot maximum 500.000 euro, afhankelijk van de waarde van het gebouw, ook als de waarde van het gebouw hoger is dan 500.000 euro. De verzekerden hebben de keuze uit een jaarpolis en een polis per project. Aannemers en overige dienstverleners mogen samen een polis afsluiten voor het geheel van de werken.”
Het persbericht over dit goedgekeurde voorontwerp kondigt een tweede voorontwerp in wording aan over een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van architecten en andere intellectuele beroepen in de bouwsector.
Voor de architect verandert er voorlopig niets. De deontologische verzekeringsplicht conform art. 15 van het Reglement van Beroepsplichten, goedgekeurd bij KB van 18 april 1985 (BS 8 mei 1985), blijft van kracht waarmee architecten verplicht zijn zich te verzekeren voor hun volledige burgerlijke aansprakelijkheid.