ASK Romein ASK Romein. Foto: Walter Saenen - WAS

Verschillende biedingen, maar geen overname voor failliete staalbouwer ASK Romein

MALLE - Het failliete staalconstructiebedrijf ASK Romein uit Malle heeft geen geschikte overnemer gevonden. Dat bevestigt de curator die aangesteld werd om het faillissement op te volgen. Voor de fabriek met 135 medewerkers hadden nochtans meerdere partijen een bod gedaan, maar geen enkel daarvan voldeed aan de voorwaarden.

ASK Romein is het Nederlandse staalbouwbedrijf dat onder meer de dakconstructie van het stadion van voetbalclub Antwerp, de nieuwe zuidtribune bij KV Mechelen en een bottelarijhal voor brouwerij Duvel bouwde. De vestiging in Malle vroeg midden april het faillissement aan, nadat een week eerder de drie vestigingen van het bedrijf in Nederland failliet waren verklaard. Een fout gelopen project met een datacenter in Denemarken en zware vertragingen bij een ander contract bij een chemisch bedrijf in de Antwerpse haven deden ASK Romein de das om.

Lees ook: Meerdere kandidaat-overnemers voor failliete ASK RomeinToch bleven de vakbonden ook na het faillissement hopen op een overname door een ander bedrijf. De afdeling in Malle, met negentig arbeiders en 45 bedienden, zou immers winstgevend gebleven zijn. Enkele weken later hadden zich bovendien al meerdere kandidaat-overnemers gemeld.

Maar geen enkel overnamebod voldoet aan de voorwaarden, zegt curator Katrien Teughels nu. “In de komende maanden beslissen we over de verkoop van de eigendommen van het bedrijf, daarvoor starten nu onderhandelingen.”

Zware tegenslag

Het nieuws is een zware tegenslag voor de werknemers die toch nog hadden gehoopt om hun job onder een nieuwe eigenaar opnieuw op te pikken. En van de 135 personeelsleden waren dat er heel wat, zegt ACV-secretaris Niels Van den Houdt. “Veel mensen waren nog niet op zoek naar een nieuwe baan maar keken de kat wat uit de boom voor een mogelijke overname. Maar met deze beslissing lijkt het nu echt wel einde verhaal te zijn voor hen.”

Mogelijk worden de roerende en onroerende goederen van ASK Romein nu geveild. Bij een van de kandidaat-overnemers, die anoniem wenst te blijven, klinkt daarover onbegrip. “De kans is heel groot dat die losse verkoop minder zal opleveren dan bij een totaalbod. Het is hoogst opmerkelijk dat de curator niet aan het personeel en de schuldeisers denkt. Er dreigen nodeloos arbeidsplaatsen verloren te zullen gaan.”