De wedstrijd wil vrouwelijke chefs meer in de kijker te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Van de 12 chefs uit de voorselectie, mogen er vijf van de Lady Chef Academy door naar de laatste ronde.
Victor Avonds is voor het tweede jaar op rij Lady Chef bij die genomineerden. Ze runt haar restaurant Victor in Antwerpen op de Sint-Paulusplaats ondertussen drie jaar. De opening daarvan noemt ze met stip het mooiste moment uit haar carrière tot nu toe. “Koken is plezier maken. Mijn restaurant is mijn speeltuin, mijn vrijheid. Het is dan wel keihard werken, toch is het de mooiste job ter wereld voor mij”, zegt ze.
Vorig jaar moest ze de overwinning aan Manon Schenck laten, maar nu waagt Avonds een nieuwe poging. Haar concurrenten worden Lien Vandeputte (33) van Réliva in Brugge, Slava Tcherbak (38) van het restaurant Fleur de Sel in Comines, Lize Willems (30) van restaurant Ma Marraine in Tongeren en Clara Freitas (38) van Pénar in Brussel.
Kookproef
De beslissing valt na de Culinary Challenge: een kookproef waar de vijf chefs het tegen elkaar opnemen en twee gerechten bereiden. De eerste opgave van de proef is een gerecht bereiden met noordzeevis. De chefs weten vooraf niet met welke vis en ingrediënten ze aan de slag moeten. Het tweede gerecht kunnen ze wél vooraf bedenken: ze moeten een recept bereiden met longhaas van Belgisch witblauwrundvlees.
De punten van de voltallige Academy, samen met de uitkomst van de Culinary Challenge, zijn bepalend voor wie de award van Lady Chef of the year mee naar huis neemt. Op 14 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.