Nieuws Video: De transportsector innoveert te weinig op vlak van alternatieve vervoersmiddelen

Video: De transportsector innoveert te weinig op vlak van alternatieve vervoersmiddelen

Jo Van Moer

Video: De transportsector innoveert te weinig op vlak van alternatieve vervoersmiddelen

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. De komende dagen brengen  we een aantal korte video’s over de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen.

‘De transportsector innoveert te weinig op het vlak van alternatieve vervoersmiddelen’ was de derde stelling waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling. Met heel wat ondernemers uit de transport- en logistieke sector rond de tafel zorgde deze stelling voor heel wat stof tot discussie.

“We hebben vorig jaar 630.000 containers vervoerd, 51% daarvan via de binnenvaart. Dat zijn enorme hoeveelheden CO2 die we bespaard hebben.”

Jo Van Moer – Van Moer Logistics

Om deze stelling een beetje te kaderen:

Zonder dat we er veel van merken op de weg zijn die innovaties wel degelijk bezig. Denk maar aan vloeibare waterstof, elektrische trucks en vooral ook de autonoom rijdende vrachtwagens. Mercedes wil zelfs al in 2025 een eerste zelfrijdende vrachtwagen op de markt brengen. Dat zou alleszins een oplossing kunnen zijn voor het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
Wellicht wordt het toch nog even wachten op een emissievrije transportsector. Betekent dat dan dat we ondertussen niks kunnen doen. Nee, ik geef een voorbeeld. Door goeie afspraken te maken met al zijn klanten is Van Dievel Transport uit Mechelen erin geslaagd om het aantal lege kilometers tot een absoluut minimum te beperken. Op de plaats waar ze een lading lossen nemen ze ook weer een nieuwe lading mee.
Innoveren de bedrijven in de sector te weinig? Houden ze bewust die alternatieven nog even buiten hun bedrijf?

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.