VIDEO. ‘Hoe meer geld en cadeaus ik er tegenaan gooi, hoe beter personeel ik vind’: voer voor discussie

 

Bij KBC hebben ze veel succes met de 'aanwervingspremie', een fiks bedrag voor werknemers die nieuwe collega's aanbrengen. Maar andere bedrijven hebben er helemaal geen goede ervaringen mee. Meer geld en beloningen voor personeel, het blijft voor elk bedrijf zoeken naar de juiste middenweg, zo bleek op ons Made in-event.

 

Wat zegt onze enquête over verloning en beloningen? Dat werknemers aangeven er veel meer belang aan te hechten dan werkgevers inschatten.

Vier op de vijf werknemers (82%) zeggen stappen te ondernemen als ze elders meer kunnen verdienen. 54% zegt meer info over de aanbieding te zullen inwinnen, 13% wil meteen op de aanbieding ingaan en 15% wil ze gebruiken om met de eigen werkgever te onderhandelen over het loon. Werkgevers onderschatten die intenties van hun personeel: slechts 38% denkt dat hun werknemers info zullen inwinnen over die andere jobaanbieding.

Ook vakantiedagen en andere jobvoordelen zoals bedrijfswagen of elektronica (laptop, smartphone) staan hoog op de prioriteitenlijst van werknemers. Werkgevers daarentegen denken potentiële kandidaten het meest te overtuigen met werkzekerheid (34%) en veel minder met een aantrekkelijk loon en voordelen (23%) en voldoende vakantiedagen (17%).

LEES OOK. “Werkgevers begrijpen vaak niet wat werkgeluk écht inhoudt. Nochtans maakt het medewerkers productiever”

Werkgevers zijn geneigd om sterker in te zetten op de band met hun personeel, eerder dan die loyaliteit te 'kopen' door er meer cadeaus tegenaan te gooien. "Want als een ander bedrijf dan meer geeft, is die werknemer ook meteen weer weg. En blijven opbieden tegen elkaar is ook niet de juiste manier", klonk het onder meer op het Made in-event. Yasmien Naciri van het Innovatiecentrum Werk ziet het belang van loon wel sterk leven bij kort- of niet-geschoolde werknemers. "Met geld koop je je zorgen weg en dat leeft heel hard bij hen." In de video hierboven zie je hoe andere ondernemers tegen loon en jobvoordelen aankijken.

BEKIJK OOK. ‘Bedrijven zijn nog te veel op zoek naar de witte raaf’: zo denken werkgevers zelf erover