Nieuws Antwerpen Vier doorslaggevende redenen om een welzijnsprogramma te starten

Vier doorslaggevende redenen om een welzijnsprogramma te starten

Vier doorslaggevende redenen om een welzijnsprogramma te starten

Corporate wellbeing: een privilege voor multinationals? Toch niet. Het succes van een organisatie, ongeacht de grootte, hangt sterk van de prestaties op de werkvloer af. Het vermogen om consistent op hoog niveau te functioneren en onafgebroken te presteren, wordt ondersteund door welzijnsprogramma’s. Het invoeren van een dergelijk programma zorgt voor verhoogde resultaten bij ondernemingen in het geheel. Welzijnsprogramma’s, zoals die door Hercules Academy worden aangeboden, leggen de focus op een holistische aanpak waarbij de nadruk op vier keypoints wordt gelegd: mentaal, fysiek, sociaal en voeding.

Waarom zouden organisaties, zowel kmo’s als multinationals, moeten focussen op corporate wellbeing? Hieronder vindt u vier redenen die zelfs de meest sceptische manager zullen overtuigen.

1.     Aanzienlijke vermindering van de totale kosten

Welzijnsprogramma’s bieden een scala aan voordelen voor werkgevers, zowel financieel als immaterieel. Eén van de belangrijkste voordelen is het verlagen van de totale kosten. Het is bewezen dat een sterk welzijnsbeleid de kosten voor gezondheidszorg aanzienlijk kunnen verminderen. Daarnaast zorgen welzijnsprogramma’s voor een gezond hr-beleid. Door middel van training en lifestyle management doen deze programma’s de periodes van ziekteverzuim in grote mate verminderen.

Het is moeilijk om de resultaten van een verhoogde moraal, productiviteit en prestaties in kaart te brengen, maar de uitgespaarde ziekte- en gezondheidskosten dragen bij tot een aanzienlijke vermindering van de totale kosten.

2.     Verhoogde moraal en verlaagde afwezigheid

De doeltreffendheid van welzijnsprogramma’s op de werkvloer is duidelijk: medewerkers zijn gezonder en voelen zich meer relax. Dit zorgt voor een verhoogde dosis positivisme en werklust, die op hun beurt tot verbeterde prestaties leiden. Bedrijven tonen op deze manier eveneens aan dat ze het welzijn van medewerkers hoog in het vaandel dragen, waardoor loyaliteit en verantwoordelijkheid  worden gewaarborgd.

Welzijnsprogramma’s zijn in functie van de gezondheid opgesteld en beperken ziekteverzuim tot een minimum. Met behulp van een welzijnsprogramma kunnen ondernemingen slechte gewoontes identificeren en stap voor stap veranderingen implementeren. Voor uw bedrijf is dit de bottom line. Minder ziekteverzuim staat gelijk aan een vermindering in kosten en een verhoging in productiviteit.

3.     Verhoging van de productiviteit op de werkvloer

Zoals reeds aangehaald verhogen welzijnsprogramma’s de algemene productiviteit. Het voornaamste doel is het aanmoedigen van een gezonde levensstijl. Het is reeds bewezen: gezonde werknemers zijn productiever, hebben een sterkere concentratie, hogere energieniveau’s en zorgen voor een hogere output. Het zorgt er eveneens voor dat bedrijven onafgebroken kunnen presteren op het gewenste niveau. Medewerkers die aan welzijnsprogramma’s deelnemen, verklaren dat ze zich zowel lichamelijk als geestelijk beter voelen op de werkvloer.

4.     Verhoogde loyaliteit

Welzijnsprogramma’s tonen medewerkers dat de organisatie om hen geeft. Een goede zorg voor werknemers creëert een individuele band met het merk en ontwikkelt een verantwoordelijkheidsgevoel dat voor de onderneming van onschatbare waarde is. Een werknemer die aanvoelt dat hij effectief tot een groter geheel bijdraagt, zal hier ook meer naar presteren. Verhoogde loyaliteit is een immaterieel voordeel waar men geen prijs op kan plakken. Het zorgt eveneens voor verlaagde kosten in termen van werving en omzet, alsook voor een harmonieuze werkomgeving.

Een welzijnsprogramma implementeren

Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing wanneer het gaat over het welzijn van uw werknemers. Een welzijnsprogramma dient dus op maat gemaakt te zijn, wil het in zijn opzet slagen. Ook de opzet van het programma zelf hangt nagenoeg volledig van de noden van uw bedrijf en werknemers af. Het is dus eerst zaak om te bepalen waar de werkpunten binnen uw organisatie liggen. Een succesvol welzijnsprogramma zal dan ook in de eerste plaats daar op inspelen.

Een andere doorslaggevende factor voor succes is het betrekken van uw werknemers bij het opstellen van het programma. Een zuivere top-down approach resulteert al te vaak in een te zwak draagvlak bij het personeel. Dat draagvlak is nochtans erg belangrijk om blijvende veranderingen in hun levensstijl door te brengen.

Hercules Academy staat u niet alleen bij met advies, maar helpt ook de kloof tussen het personeel en het management inzake change management te dichten. Daarenboven heeft Hercules Academy een ROI-tool (Return on Investment) ontwikkeld om het rendement van welzijnsprogramma’s gericht op maat van uw bedrijf te berekenen. Wilt u meer informatie? Stuur gerust een mailtje naar info@hercules-academy.com. Dit geldt ook voor kleine organisaties.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.