Sligro

Vier kandidaat-kopers voor Metro: groothandel Sligro is topfavoriet

ANTWERPEN - De Nederlandse groothandel Sligro heeft volgens de gedelegeerd rechter in Antwerpen de beste papieren om de vestigingen van de groothandelsketen Metro over te nemen, eventueel gecombineerd met een overname van de Metro-vestiging in Evergem door de groep Van Zon.

Het bod van een groep rond Vincent Nolf, de huidige CEO van Metro, werd vrijdag door de rechtbank erg kritisch onthaald. Nolf en zijn medestanders willen maar 110.000 euro bieden voor Metro, terwijl Sligro 60 miljoen euro voor de overname veil heeft. In de komende twee weken neemt de Antwerpse ondernemingsrechtbank een definitieve beslissing.

Geen ernstig bod voor Makro

Vrijdagochtend waren tientallen personeelsleden van de supermarktketen Makro en groothandelszaak Metro naar de ondernemingsrechtbank in Antwerpen gekomen. Het personeel van Makro kwam zonder hoop op een overname. Er is geen enkel ernstig bod binnengekomen om de noodlijdende Makro-winkels over te nemen. Voor Metro, dat in de provincie Antwerpen vestigingen heeft op het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid, op Houtdok-Noordkaai in Antwerpen-Noord en in Sint-Katelijne-Waver, zijn er wel vier kandidaat-kopers.

Twee van die vier willen maar enkele Metro-vestigingen overnemen. Van Zon wil alleen de Metro-vestiging in Evergem. Het bod van Horeca Totaal heeft betrekking op de vestigingen in Luik en Middelkerke.

 

Medewerkers Makro voeren protest
Medewerkers van Makro voerden actie aan het Antwerpse justitiepaleis.

Metro in Antwerpen-Noord gaat dicht

Maar Sligro heeft zestig miljoen euro over om vrijwel alle Metro-vestigingen in België over te nemen, op die in Antwerpen-Noord na. Maar de advocaat van Sligro benadrukte vrijdag voor de ondernemingsrechtbank wel dat de negentien personeelsleden van Antwerpen-Noord wél zullen worden overgenomen, met behoud van hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden. Het Metro-personeel van Antwerpen-Noord kan in de nabijgelegen Sligro aan de slag. Bovendien wil Sligro ook honderd werknemers overnemen van het gedeelde hoofdkantoor van Makro en Metro in Wommelgem.

LEES OOK. CEO van Makro en Metro wil zelf alleen de Metro-winkels overnemen: “Maar ik denk dat de meerderheid zijn job bij Makro zal kunnen houden”

Mogelijk zal Sligro de vestiging in Evergem overlaten aan Van Zon. Sligro wil de Metro van Evergem ook overnemen, maar heeft al laten verstaan dat ze de vestiging in Evergem eventueel willen laten vallen, zonder iets van de totale overnameprijs af te doen.

Bod van 110.000 euro

Drie huidige bestuurders van Metro willen ook graag alle Metro-vestigingen overnemen. Het gaat om CEO Vincent Nolf, financieel directeur Christoph Otte-Wiese en operationeel directeur Jonas Muys. Ze bieden 110.000 euro. De voorzitter van de rechtbank stelde bijzonder kritische vragen over dat bod. “Jullie bieden 110.000 euro, maar de liquidatiewaarde van de activa wordt op elf miljoen euro geschat. Een bod moet altijd groter of gelijk aan de liquidatiewaarde van de activa zijn”, zei de voorzitter.

De advocaat van de drie bestuurders kwam in zijn verdediging moeilijk uit zijn woorden. Jonas Muys moest hem bijstaan om concrete uitleg te geven, maar die leek de voorzitter niet te kunnen overtuigen. “We hebben tot het laatste moment naar extra financiering gezocht, maar hebben die niet gevonden”, zei Jonas Muys in de rechtbank.