diversiteit Foto: Jobat.be

Vier op de tien bedrijven rekruteren op basis van quota rond diversiteit

Vier op de tien ondernemingen werven momenteel bewust meer diverse werknemers aan op basis van quota of bedrijfsrichtlijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij 500 Belgische bedrijven en 2.700 werknemers naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Zowat 69 procent van de Belgische ondernemingen geeft aan dat hun werkvloer redelijk tot zeer divers is. Nog eens 17 procent van de werkgevers zegt dat ze op dat vlak nog meer inspanningen kunnen doen. In 14 procent van de bedrijven blijft de diversiteit nog (zeer) beperkt.

Drie op de vier ondernemingen (76 procent) geven aan dat ze momenteel al een duidelijk uitgewerkt beleid rond diversiteit en inclusie hebben. Geen overbodige luxe, gezien één op de vijf werknemers naar eigen zeggen al geconfronteerd is met discriminatie op de werkvloer. Een kwart van de bedrijven (24 procent) heeft echter nog geen echt diversiteitsbeleid.

Binnen hun diversiteitsbeleid zetten ondernemingen ook steeds vaker in op inclusieve rekrutering. Vier op de tien bedrijven geven aan dat ze momenteel aanwerven op basis van quota of richtlijnen die de diversiteit in de hand werken. De helft zegt ook gebruik te maken van inclusieve selectietools en -technieken om mensen uit verschillende groepen in de samenleving aan te werven. Zowat 39 procent ondernemingen heeft intussen ook een duidelijk beleid rond het inzetten van oudere werknemers in de organisatie.