Nieuws Antwerpen VIL start circulaire logistiek voor kledingindustrie

VIL start circulaire logistiek voor kledingindustrie

VIL start circulaire logistiek voor kledingindustrie

Antwerpen – Zopas is VIL samen met acht bedrijven het nieuwe project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie) gestart. Hiermee gaan ze de logistieke mogelijkheden na die de circulaire economie aan de kledingsector biedt. Het accent ligt op katoenen en polyester kledij.

Jan Merckx, VIL projectleider: “We wensen dit project niet in isolatie te doen, maar in samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Close The Loop.”

Circulair ondernemen is een noodzaak

Op de olie-industrie na is de kledingindustrie de grootste vervuiler ter wereld. Het hoge waterverbruik tijdens de productie van grondstoffen en het gebruik van grote hoeveelheden verontreinigende chemicaliën zijn de grootste oorzaak. Bovendien belandt 80% van het textiel op de afvalberg. Zowel de sector als de overheid besteden steeds meer aandacht aan het hergebruik van materialen en het bewuster omgaan met schaarse grondstoffen. Global Fashion Agenda (GFA) organiseerde in mei van dit jaar de Copenhagen Fashion Summit om de internationale modesector tot circulair ondernemen aan te zetten. Reeds meer dan 80 kledingbedrijven zijn aangesloten bij de Call to Action en zullen zich engageren voor het verhogen van de terugname van kledij en het hergebruik van gebruikte kledij tegen 2020.

Nieuwe businessmodellen

Met het project Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie (Cilotex) gaat VIL voor de betrokken bedrijven in Vlaanderen (Bel&Bo, Citylab, Eurofrip, Happy Kiddo, JBC, Komosie, Malysse, Nike) en de sector in het algemeen na welke nieuwe businessmodellen kunnen uitgebouwd worden, om de inzameling van de huidige end-of-life kledij op een duurzamere manier te laten verlopen.
“Naast Close The Loop zullen we ook internationale projecten, zoals Resyntex, blijven opvolgen om meerwaarde te geven aan ons project”, zegt Jan Merckx.
Het project wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair en OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.