Het netwerk van kleine en middelgrote ondernemingen stopt vandaag nog al te vaak aan de landsgrenzen, zegt Brouns. Als een ondernemer wil innoveren en op zoek gaat naar complementaire partners worden kansen over de grens dan ook vaak gemist.
Met het project CrossRoads Vlaanderen-Nederland kunnen kmo’s die over de landsgrenzen heen samenwerken en innoveren, subsidies aanvragen voor innovatieve projecten die concrete maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Er wordt gekeken naar kwesties als duurzaamheid, energie-efficiëntie, technologische vooruitgang en gezondheidszorg.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland loopt tussen 2023 en 2029. De eerste projectoproep die nu gelanceerd is, loopt tot en met 13 oktober. De voorziene innovatietrajecten lopen tot twee jaar, met een maximaal toegekende subsidie van 250.000 euro. Elk samenwerkingsproject moet minstens 1 Vlaamse kmo en 1 Nederlands mkb (midden- en kleinbedrijf) omvatten, maar ook kennisinstellingen kunnen bij een consortium aansluiten. Vlaanderen en Nederland hebben de ambitie om tenminste 50 innovatieprojecten te selecteren, met daarin minstens 125 ondernemingen.
Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de cofinanciering van het Vlaams Gewest, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, en de Vlaamse provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Vlaanderen kent 950.000 euro toe.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland bouwt voort op zijn voorgangers CrossRoads, CrossRoads2 en CrossRoads2 Sustainable Energy, die eerder al Vlaamse en Nederlandse bedrijven aan elkaar koppelden.