Nieuws Antwerpen Vlaams-Nederlandse samenwerking biedt innovatieve maakindustrie kansen

Vlaams-Nederlandse samenwerking biedt innovatieve maakindustrie kansen

Vlaams-Nederlandse samenwerking biedt innovatieve maakindustrie kansen

vlaams-nederlandse-deltaEr zijn heel wat succesvolle maakbedrijven aanwezig in de Vlaams-Nederlandse Delta. Deze bedrijven zouden nog talrijker, creatiever en succesvoller zijn door onderlinge en grensoverschrijdende samenwerking. Dat is de voornaamste conclusie van de Vlaams-Nederlandse Delta conferentie die op 9 november plaats vond in Gent.

De Vlaams-Nederlandse Delta (VND) is een samenwerkingsnetwerk van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, opgericht in 2011. In goede samenwerking met de steden, zeehavens, het bedrijfsleven en kennisinstellingen willen zij projecten faciliteren die noodzakelijk zijn voor de economisch-logistieke ontwikkeling van de regio.

Op de conferentie kwam naar voren dat kennisuitwisseling en cross-overs cruciaal zijn voor de toekomst van de innovatieve maakindustrie. Dit stelden Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) en Bart Kuipers (Erasmus Universiteit Rotterdam) vast in de Deltamonitor, het tweejaarlijks ruimtelijk economisch en logistiek overzicht van de troeven van de Vlaams-Nederlandse Deltaregio. Uit het onderzoek kwam naar voor dat er op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking tussen maakbedrijven nog heel wat progressiemarge is. De Vlaams-Nederlandse Delta is als grensoverschrijdend overlegplatform ideaal geplaatst om hierin de faciliterende rol op te nemen. Meer details vind je hier.

“De samenwerking tussen Zeeland Seaports en de Gentse haven geeft aan dat grensoverschrijdend samenwerken kansen biedt en een meerwaarde kan zijn”, zei Gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers bij de start van de conferentie. De Vlaams-Nederlandse Delta kan na vijf jaar samenwerking de eerste successen voorleggen.

Met de innovatieve maakindustrie als thema konden ontwerp- en maakbedrijven niet ontbreken op deze conferentie. SLEM Footwear & Education Center, ArcelorMittal, Van Den Weghe, WaterstofNet en Unitron Group B.V. presenteerden hun bedrijfscases.
Carl De Maré van ArcelorMittal Gent besteedde aandacht aan de innovaties op staalgebied. Hij ging ook dieper in op de structurele samenwerking met de UGent die cruciaal is voor ArcelorMittal als wereldwijde innovatievestiging.
Tanguy Van Quickenborne van Van Den Weghe, een natuursteenbedrijf uit Zulte, besprak hoe het bedrijf, door innovatie te omarmen als een proces van mensen, een internationale marktspeler vanuit de Delta werd.

Jonathan Holslag, onderzoeker aan de VUB en auteur, maakte een analyse van de maakindustrie in de Vlaams-Nederlandse Delta. Wereldwijd zijn we in het decennium van de regio’s. Door in te zetten op bezieling, identiteit en samenhorigheid is duurzame groei mogelijk.
 De Delta timmert al stevig aan de weg en zet toon voor andere regio’s. “De kracht ligt in het productiever worden in waardevolle kwalitatieve en duurzame producten. Laat inwoners deel uitmaken van dit ondernemerschap en dan is alles mogelijk”.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.