Nieuws Antwerpen Voka Antwerpen-Waasland schat economisch verlies op 9 miljard euro

Voka Antwerpen-Waasland schat economisch verlies op 9 miljard euro

Voka Antwerpen-Waasland schat economisch verlies op 9 miljard euro

ANTWERPEN – Het geschatte economisch verlies voor de regio Antwerpen-Waasland als gevolg van de coronacrisis is opgelopen van 3,6 miljard bij het uitbreken van de crisis, tot 9 miljard vandaag. Dat blijkt uit een berekening die Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland maakte op basis van de economische toegevoegde waarde van de regio.

Uit een recente bevraging die Voka uitvoerde over heel Vlaanderen blijkt dan weer dat het reële omzetverlies van de bedrijven in onze regio ietsje lager ligt dan in de rest van Vlaanderen. “Dat komt wellicht omdat we hier ook het hoogste percentage essentiële bedrijven hebben: 33 procent. Die moeten blijven draaien”, legt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka Antwerpen-Waasland uit. “Maar los daarvan zien we toch dat intussen al 48 procent van de bedrijven liquiditeitsproblemen ervaart. Steunmaatregelen op alle beleidsniveaus blijven levensnoodzakelijk!”

Net zoals vorige week namen opnieuw meer dan 300 bedrijven uit onze regio deel aan de Voka-bevraging. Er zijn wel een aantal opmerkelijke verschuivingen:

  • 80% van de bedrijven wordt vandaag in meerdere of mindere mate geconfronteerd met een omzetdaling. Dat is dubbel zoveel als een week geleden.
  • 45% heeft zijn activiteiten geheel of gedeeltelijk moeten stopzetten. Ook dat is een toename met 10 procentpunt.
  • 74% van de werkgevers heeft een systeem van tijdelijke werkloosheid ingevoerd of overweegt dat op korte termijn te doen. Eén week geleden bedroeg dat percentage nog 64%.
  • De helft van de bedrijven vraagt een afbetalingsplan om aan zijn fiscale verplichtingen te voldoen. 22% wil een crisiswaarborg om een overbruggingskrediet aan te gaan.

Veel moed

Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden houden de meeste bedrijven er toch nog de moed in: 95 procent verwacht of hoopt dat ze na de normalisering van de situatie een doorstart zal kunnen maken.

“Toch ervaart bijna de helft van de ondernemingen in onze regio ernstige liquiditeitsproblemen. In hoofdzaak door betalingsachterstand van klanten die op hun beurt ook met een cashflowprobleem zitten”, benadrukt Luc Luwel. “Voor de overheid is het dus zaak om de hele waardeketen overeind te houden via gerichte steunmaatregelen.”

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.